კვერცხის წითლად შეღებვის ტრადიცია ქრისტიანულ სამყაროში, სიმბოლურად, უმძიმეს დღესთან – ქრისტეს ჯვარცმასთან, ანუ ადამის მოდგმის გადასარჩენად დაღვრილ სისხლთან არის დაკავშირებული.
ტრადიციის თანახმად, სააღდგომო კვერცხები წითლად, წითელ პარასკევს მზის ჩასვლამდე იღებება.
მომზადების წესი:
გამოვიყენე ოჯახურის ენდრო, სადაც დაღერღილი ენდრო და ხახვის ფურცელია მოთავსებული.
1 ც. შეკვრა ენდრო ჩავყაროთ საშუალო ქვაბში, დავასხათ 1,5 ლ წყალი და დავამატოთ 1 ჩ/კ მარილი, ვადუღოთ 20 წთ.
გავაგრილოთ ენდროს ნაყენი 2-3 საათი (თუ დავაყოვნოთ 8-10 სთ.
უკეთეს წითელ ფერს მივიღებთ).
ოთახის ტემპერატურის 10 ცალი გარეცხილი კვერცხი ჩავალაგოთ ქვაბში და ავადუღოთ.
ადუღებიდან ვხარშოთ 25 წთ. ნელ ცეცხლზე.
მოხარშული წითელი კვერცხი ჩავაწყოთ ცივ წყალში, რომ უკეთ გაიფრცქვნას. წავუსვათ ზეთი სიპრიალისთვის.
ქრისტიანები ქრისტეს მკვდრეთით აღდგომას წითელი კვერცხებით ულოცავენ მორწმუნეებს.
წყარო: ნუცას დღიური