ყველა ტკბილი პროდუქტი ერთნაირად არ მოქმედებს — რატომ შეიძლება სასმელი შაქრები უფრო საშიში იყოს დიაბეტის მხრივ?
ახალი მეცნიერული მონაცემები მიუთითებს, რომ შაქრიანი სასმელები მეტაბოლურ ჯანმრთელობაზე უარყოფითად მოქმედებს და შესაძლოა, ჭარბ რისკებს შეიცავდეს მეორე ტიპის დიაბეტის განვითარების თვალსაზრისით.
ბოლოდროინდელმა კვლევამ, რომელშიც მონაწილეობდა ნახევარზე მეტი მილიონი ადამიანი მსოფლიოს სხვადასხვა რეგიონიდან, გამოავლინა, რომ ყველა შაქარი არ არის თანაბრად მავნე. ტკბილი სასმელები — მათ შორის გაზიანი, სპორტული და ხილის წვენები — გაცილებით უფრო მაღალი რისკის მატარებელია, ვიდრე ტკბილი საკვები.
კვლევის მიხედვით, ყოველი დამატებითი პორცია შაქრიანი სასმლის დღიური მოხმარებისას, მეორე ტიპის დიაბეტის რისკი იზრდება საშუალოდ 25%-ით, მაშინ როცა ხილის წვენების შემთხვევაში ეს ზრდა დაახლოებით 5%-ს შეადგენს. ეს კავშირები დაფიქსირდა მაშინაც კი, როცა კონტროლდებოდა სხეულის მასისა და ყოველდღიური კალორიის მიღების ფაქტორები. გააგრძელეთ კითხვა