მცენარეული ზეთის საფრთხე – ახალი კვლევა. ძუძუს და ფილტვის კიბოს რისკი – რა უნდა ვიცოდეთ საკვები ზეთის გამოყენებისას?
საკვები ზეთი, რომელიც ძუძუს კიბოს რისკს ზრდის.
ახალი კვლევა აჩვენებს, რომ ზოგიერთ პროდუქტში არსებული ცხიმი შეიძლება ჯანმრთელობისთვის განსაკუთრებით სახიფათო აღმოჩნდეს. ამჯერად საუბარია ცხიმოვან მჟავაზე, რომელიც საკვებ ზეთშია, განსაკუთრებით კი მზესუმზირის, სიმინდისა და სოიოს ზეთებში.
მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ამ ცხიმს შეუძლია გამოიწვიოს ძუძუს სიმსივნის ყველაზე აგრესიული ფორმა.
კვლევის მიხედვით მთავარი პრობლემა საკვები ზეთის მაღალ ტემპერეტურაზე გაცხელებაა.
ექსპერიმენტი ცხოველებზე უკვე ჩატარდა. იმ ჯგუფს, ვინც ლინოლის მჟავით მდიდარ საკვებს იღებდა, სიმსივნე ბევრად სწრაფად განუვითარდა. ექიმები მაღალ ტემპერატურაზე ზეთში საკვების მომზადებასა და მცენარეული ცხიმის მრავალჯერადად გამოყენებას სახიფათოდ მიიჩნევენ.
სწორედ ამიტომ მოწოდება ასეთია: მომხმარებელმა თავი უნდა შეიკაოს ე.წ. სწრაფი კვებისგან…