არსებული მტკიცებულებებით, ბევრ სხვა უარყოფით ეფექტთან ერთად, ულტრა პროცესირებული საკვების დიდი რაოდენობით მოხმარება მნიშვნელოვნად აქვეითებს კოგნიტურ, ანუ შემეცნების ფუნქციას! და ეს არის ის, რისი კონტროლი და შეცვლაც ჩვენ შეგვიძლია. იმის გარდა, რომ გამოვრიცხოთ ულტრა პროცესირებული საკვები, ჩვენ შეგვიძლია ჩავრთოთ ზოგიერთი კონკრეტული საკვები ჩვენს დიეტაში იმისათვის, რომ გავიუმჯობესოთ კოგნიტური ჯანმრთელობა.
მაგალითად, კვლევების მიხედვით, იმ ადამიანებს, რომლებსაც ფლავონოლების (ანტიოქსიდანტის ერთგვარი ტიპი) ყველაზე მაღალი შემცველობა აქვთ, უფიქსირდებათ კოგნიტური დაქვეითების საკმაოდ ნელი ტემპი.
ერთი კონკრეტული კვლევა აღწერს ფლავონოლის ოთხ კომპონენტს: კემპფეროლი, კვერცეტინი, მირიცეტინი და იზორჰამნეტინი, რომლებიც გვხვდება საკვებში, რომელსაც ყოველდღიურად მივირთმევთ. ისეთ საკვები, როგორიცაა კალე, ლობიო, ჩაი, ისპანახი და ბროკოლი შეიცავს კემპფეროლს; პომიდორი, კალე, ვაშლი და ჩაი შეიცავს კვერცეტინს; ჩაი, ღვინო, კალე, ფორთოხალი და პომიდორი შეიცავს მირიცეტინს; ხოლო მსხალი, ზეითუნის ზეთი, ღვინო და ტომატის წვენი შეიცავს იზორჰამნეტინს.
Multiple studies have demonstrated a strong correlation between a higher consumption of ultra-processed foods and a decline in cognitive function. However, the good news is that we have the ability to control and alter this situation. By eliminating unhealthy food choices from our diets, we can positively impact our cognitive health.
We can incorporate specific foods into our diets to enhance cognitive function. For instance, individuals who consume higher amounts of flavonols, a type of antioxidant, have been found to experience slower rates of cognitive decline.
A study further identified four flavonol constituents, namely kaempferol, quercetin, myricetin, and isorhamnetin, which are commonly found in various foods. Examples of foods rich in these constituents include kale, beans, tea, spinach, and broccoli (kaempferol); tomatoes, kale, apples, and tea (quercetin); tea, wine, kale, oranges, and tomatoes (myricetin); and pears, olive oil, wine, and tomato sauce (isorhamnetin). It is encouraging to see that many of the foods we already enjoy on a daily basis offer significant benefits to brain health.
აშშ-ში მოღვაწე ქართველი ექიმი, ქეთი შავლიაშვილი.