ცხიმის ჟანგვა:
ენერგიისთვის ცხიმის დაშლაც ხან გრძლივი პროცესია (ბეტა-ჟანგვა), სადაც ატფ პირდაპირ არ წარმოიქმნება.
როდესაც ცხიმი თავისუფალ ცხიმოვან მჟავებად და გლიცეროლად (ლიპოლიზი) იშლება, თავისუფალი ცხიმოვანი მჟავე ბი მიტოქონდრიაში გადადის, სადაც ბე ტა-ჟანგვის დროს ნახშირორჟანგის გამოყენებით აცეტილ CoA წარმოიქმნება. თავისუფალი ცხიმოვანი მჟავების და ჟანგვით უფრო მეტ ატფ-ის მოლეკულას ვიღებთ, ვიდრე გლუკოზის ან გლიკო გენის დაჟანგვით. როდესაც გლუკოზის ერთი მოლეკულა მეტაბოლური რეაქციების სრული ციკლით 36 ატფ-ს გვაძლევს, ცხიმოვანი მჟავებით ეს რიცხვი უფრო დიდია. მაგალითად, პალმიტინის თავისუფალი ცხიმოვანი მჟავის ერთი მოლეკულა 129 ატფ-ს გამოიმუშავებს.
ლიპოლიზი: მარაგის სახით არსებუ ლი ტრიგლიცერიდების თავისუფალ ცხიმოვან მჟავებად და გლიცეროლად დაშლის ბიოლოგიური პროცესი.
საჭმლის ულუფები დიდ ბრიტანეთსა და ევროკავშირში, ულიფების რეკომენდაციები, როგორც წესი, გრამებსა და მილილიტრებშია მოცემული, მაგრამ ჩვეულებრივი საკვების ულუფის ზომებითაც გვხვდება (მაგ., სუფრის კოვზი ან საჭმლის რაოდენობა) და შეერთებული შტატებისგან შეიძლება ოდნავ განსხვავდებოდეს. ბრიტანეთის დიეტოლოგთა ასოციაციის (BDA) ვებ საიტზე სხვადასხვა საკვების ულუფების ყოვლისმომცველი სიაა წარმოდგენილი.
თითოეულ ჯგუფში ზოგიერთი უფრო გავრცელებული საკვები და შესაბამისი ულუფის ზომებია მოცემული. საცნობარო ულუფების ზომები დიდ ბრიტანეთში ჩვეულებრივ ჯანსაღ ზრდასრულ ადამიანზეა გათვლილი და 2000 კილოკალორიას არაღემატება. ინდივიდუალური საჭიროებები, ასაკის, სქესის, ჯანმრთელობისა და აქტივობის დონის მიხედვით შეიძლება განსხვავდე ბოდეს. ადამიანის მიერ პირადად შეჩეული საკვების რეალური რაოდენობა/ულუფა, შეიძლება იმაზე მეტი ან ნაკლები იყოს, ვიდრე მოცემულ ცხრილშია განსაზღვრული და ინდივიდის კონკრეტულ საჭიროებაზეა დამოკიდებული.
გამოიყენეთ ჯანსაღი ხემსის (სნექის) ვარიანტების სქემა (ცხრილი 5). საჭმელში მაკროელემენტების წყაროს იდენტიფიცირება ადამიანებს დამუშავებული და საკვებად მოსახერხებელი საჭმლის ნაცვლად უმეტესად ჯანსაღი პროდუქტების შერჩევაში ეხმარება. ჯანსაღი ხემსის (სნექის) ვარიანტების სქემაში წარმოდგენილი სია ყოვლისმომცველი არ არის, მაგრამ შექმნილია იმისთვის, რომ მომხმარებლებმა ზემოთ აღნიშნული ცხრილის მიხედვით
ჯანსაღი ხემსი მიირთვან და მაღალ ბოჭკოვანი ნახშირწყლების, უცხიმო ცილების და მცირე რაოდენობით ჯანსაღი ცხიმის წყაროს კვების რაციონში გამოყენება შეძლონ. ხემსის მიღების კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი ნაწილია იმის ცოდნაა, თუ როგორ უნდა აირჩიოთ საკვები
ხემსისთვის, როდესაც უკვე გამზადებუ ლი ვარიანტი ხელმისაწვდომი არ არის. ამ სიტუაციაში მოგზაურობის დროს ან დატვირთული კვირის განმავლობაში შეიძლება აღმოჩნდეთ, როდესაც საჭმლის წინასწარ მოსამზადებლად დრო არ გქონდათ.
მასალის გამოყენების პირობები