ორშაბათი, აპრილი 21, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარირჩევებიროგორ შევწვათ ქათამი ღუმელში, სააღდგომო სუფრისთვის, ისე რომ ყველა აღფრთოვანდეს

როგორ შევწვათ ქათამი ღუმელში, სააღდგომო სუფრისთვის, ისე რომ ყველა აღფრთოვანდეს

როგორ შევწვათ ქათამი ღუმელში იდეალურად

ქათმი ღუმელში ბევრისთვის ერთგვარი კულინარიული გამოწვევაა. თუმცა, სწორი მეთოდით მომზადება იძლევა არომატულ, წვენიან და ოქროსფრად შემწვარ შედეგს, რომელსაც ვერავინ გაუძლებს,  გასწავლით ნაბიჯ-ნაბიჯ, როგორ შეწვათ ქათამი ღუმელში ისე, რომ შინ მთელი ოჯახი მოიხიბლოს.

 ქათმის შერჩევა და მომზადება

იდეალურია საშუალო ზომის (1.5 – 2 კგ) ახალი ან კარგად განღვენთილი ქათამი. წინასწარ გარეცხეთ და ქაღალდის ხელსახოცით კარგად გააშრეთ. ქათმის გაშრობა მნიშვნელოვანია ხრაშუნა კანისთვის.

ქათამი ღუმელში

 მარინადი — არომატის საიდუმლო

შეარჩიეთ მარტივი, მაგრამ ეფექტური მარინადი:

ზეითუნის ზეთი – 3 სუფრის კოვზი

ნიორი – 4 კბილი, დაფქული

ლიმონის წვენი და ცედრა

დრედიანი მწვანილი (როზმარინი, თიმიანი)

მარილი და პილპილი გემოვნებით

ქათამს გარედან და შიგნიდან წაუსვით მარინადი. სურვილისამებრ შიგნით ჩადეთ ნახევარი ლიმონი და ხახვი. გააჩერეთ მაცივარში მინიმუმ 1 საათით (უკეთესია ღამით).

 ღუმელის მომზადება

დააყენეთ ღუმელი 200°C-ზე (გრადუსი ცელსიუსით). წინასწარ გახურებული ღუმელი აუცილებელია იმისთვის, რომ ქათამმა თანაბრად და სწრაფად დაიწყოს შეწვა.

 შეწვის დრო და ტექნიკა

ქათამი განათავსეთ ღუმელში ბადეზე ან ღრმა ფორმაში, რომელსაც აქვს ცხელი ჰაერის მოძრაობის შესაძლებლობა. ფორმაში შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა ბულიონი ან წყალი, რომ არ გამოშრეს.

შეწვის დრო: დაახლოებით 45-60 წუთი 1.5 კგ-ზე.

სრულად შეწვისთვის: გამოიყენეთ თერმომეტრი — ქათმის შიგნით ტემპერატურა უნდა იყოს 75°C.

შუა პროცესში შეგიძლიათ ქათამს ზედა მხრიდან წაუსვათ გამოყოფილი წვენი, რომ კანი გახდეს ხრაშუნა და არომატული.

დასვენება და მირთმევა

შეწვის შემდეგ ქათამი 10-15 წუთით დაისვენოს დაფაზე გადმოდებულ მდგომარეობაში. ასე წვენი თანაბრად განაწილდება და ხორცი უფრო რბილი და წვნიანი იქნება.

რჩევები იდეალური შედეგისთვის:

ქათამი შიგნიდან კარგად გაამარილეთ.

მარინადი გამოიყენეთ საღამოს – ღამით მოყვანილი არომატი ბევრად ინტენსიური იქნება.

ბოსტნეულიც შეგიძლიათ შეუწვათ გვერდით – კარტოფილი, სტაფილო და ხახვი საუკეთესო თანმხლები გარნირია.

ქათმის იდეალურად შეწვა ღუმელში მოითხოვს მხოლოდ რამდენიმე მნიშვნელოვან დეტალზე ყურადღების მიქცევას. როდესაც ყველა წესი დაცულია, მიიღებთ დაუვიწყარ კერძს, რომელიც ნებისმიერი სადილის ან სადღესასწაულო სუფრის ცენტრი გახდება.

  საცივის უნიკალური რეცეპტი რაჭიდან

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

author avatar
Tamar Pitskhelauri
მსგავსი პოსტები
[fetch_posts]
- Advertisement -spot_img

ხშირად ნახვადი