პომიდვრის აგროტექნიკა
ნიადაგის დამუშავება
ნიადაგის დამუშავება იწყება შემოდგომაზე ან ზამთრის პირას, ნაკვეთიდან წინამორბედი კულტურის აღებისა და ნარჩენების გაწმენდის შემდეგ ნაკვეთის აოშვით. აოშვა ტარდება 4-6 სმ სიღრმეზე, თუ ნაკვეთზე მრავალწლოვანი სარეველები იყო გავრცელებული, მაშინ – 10-12 სმ-ზე.
მზრალად მოხვნა აღმოსავლეთ საქართველოში უნდა ჩატარდეს 25-30 სმ-ის სიღრმეზე, დასავლეთ საქართველოში – 20 სმ-ზე.
საადრეო ჩითილის გამოზრდა
პომიდვრის საადრეო მოსავლის მისაღებად, ჩითილი გამოჰყავთ კვალსათბურებში ან სათბურებში. დაბლობ ზონაში, კვალსათბურებში თესლი უნდა დაითესოს თებერვლის პირველ ნახევარში, საშუალო საგვიანოსათვის – მარტში, ხოლო საგვიანოსათვის – აპრილში;
მებოსტნეობის სხვა ზონებში, ორ-ორი კვირით უფრო გვიან. უფრო ადრე დათესვა არ არის მიზანშეწონილი, რადგან გადაზრდილი ჩითილი ცუდად ხარობს და მცენარე მალე ამთავრებს მსხმოიარობას. მუდმივ ადგილზე დარგვის მომენტისათვის, ჩითილს უნდა ჰქონდეს განვითარებული 7-9 ფოთოლი და პირველი საყვავილე მტევანი.
მოვლა
პომიდვრის მოვლის ძირითად სამუშაოებს შეადგენს: ნიადაგის გაფხვიერება, მიწის შემოყრა, სარეველა ბალახების მოსპობა, გამოკვება, მავნებელ-დაავადებების წინააღმდეგ ბრძოლა.
პომიდვრის სარგებელი
პომიდორში დიდი რაოდენობით არის ანტიოქსიდანტი ლიკოპენი, რომელიც დაკავშირებულია ჯანმრთელობის ბევრ სარგებელთან, მათ შორის ყველაზე მნიშვნელოვანია გულის დაავადებებისა და კიბოს რისკის შემცირება.
მასში უამრავი ვიტამინია: C, K, კალიუმი, ფოლიუმი და ა.შ.
ვიტამინი C აუცილებელი ნუტრიენტი და ანტიოქსიდანტია. ერთი საშუალო ზომის პომიდორი ადამიანს C ვიტამინის ყოველდღიური მოსახმარებელი დოზის დაახლოებით 28%-ით უზრუნველყოფს.
კალიუმი სასარგებლოა არტერიული წნევის კონტროლისა და გულის დაავადებების პროფილაქტიკისთვის.
ვიტამინი K1, რომელიც ასევე ცნობილია როგორც ფილოქინონი, მნიშვნელოვანია სისხლის შედედებისა და ძვლების ჯანმრთელობისთვის.
ფოლიუმის მჟავა (ვიტამინი B9), B ჯგუფის ერთ-ერთი ვიტამინი, მნიშვნელოვანია ქსოვილების ნორმალური ზრდისა და უჯრედების ფუნქციონირებისთვის. ეს განსაკუთრებით საჭიროა ორსული ქალებისთვის.
ამ პროდუქტის შემადგენლობის 95% წყალია და დანარჩენ 5%-ს ნახშირწყლები და საკვები ბოჭკო ინაწილებს.
საკვები ნივთიერებები(ნუტრიენტები) პატარა (100 გრამიან) უმ პომიდორში:
წყალი: 95%
ცილა: 0,9გრ
ნახშირწყლები: 3,9 გრამი
შაქარი: 2,6 გრამი
ბოჭკო: 1,2 გრამი
ცხიმი: 0,2 გრამი
პომიდვრის კალორიულობა
100 გრამ პომიდორში მხოლოდ 18 კალორიაა. ასე რომ, ვისაც წონის საკითხი გაღელვებთ და გაინტერესებთ პომიდორი ასუქებს, თუ არა – გეტყვით, რომ არა. ეს პროდუქტი თქვენი ნებისმიერი დიეტისთვის იდეალურია.
პომიდორი სამკურნალოდ
გულის დაავადება – მათ შორის გულის შეტევა და ინსულტი – სიკვდილის ყველაზე გავრცელებული მიზეზია მსოფლიოში.