მენოპაუზა და ანტიოქსიდანტები – თქვენი საიდუმლო იარაღი ახალგაზრდობისთვის!
მენოპაუზის პერიოდში ორგანიზმი განიცდის ჰორმონულ ცვლილებებს, რომლებიც ზრდის ოქსიდაციურ სტრესს.
ეს პროცესი იწვევს უჯრედების დაზიანებას, ანთებას და ქრონიკული დაავადებების რისკს.
ანტიოქსიდანტებით მდიდარი საკვები ამ პროცესის დაბალანსებაში უმნიშვნელოვანეს როლს თამაშობს!
რატომ არის ანტიოქსიდანტები მენოპაუზის დროს აუცილებელი?
- უჯრედების დაცვა და ანთების შემცირება
- მენოპაუზის დროს ორგანიზმში ესტროგენის შემცირება ზრდის ანთებითი პროცესების რისკს.
- ანტიოქსიდანტები მცირდება უჯრედული დაზიანება და ხელს უწყობს ორგანიზმის ბუნებრივ რეგენერაციას.
ტვინის და მეხსიერების გაძლიერება
- კვლევებმა აჩვენა, რომ მენოპაუზა დაკავშირებულია კოგნიტიური ფუნქციების დაქვეითებასთან, მეხსიერების შესუსტებასთან და კონცენტრაციის პრობლემებთან.
- მოცვი და კაკაო მდიდარია ფლავონოიდებით, რომლებიც აუმჯობესებენ ტვინის სისხლის მიმოქცევას და ამცირებენ დემენციის რისკს.
გულის ჯანმრთელობის დაცვა
- ესტროგენის დაცემის შედეგად იზრდება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი.
- წითელი კომბოსტო, პეკანი და მწვანე ჩაი შეიცავს პოლიფენოლებს, რომლებიც ამცირებენ ქოლესტერინის დონეს და ხელს უწყობენ გულის ჯანმრთელობას.
კანის ელასტიურობის შენარჩუნება
- მენოპაუზის დროს კანის სიმშრალე და ნაოჭების წარმოქმნა ბუნებრივი პროცესია.
- ბროწეული, ავოკადო და მწვანე ვაშლი ხელს უწყობს კანის ტენიანობის შენარჩუნებას და კოლაგენის გამომუშავებას.
ძვლების დაცვა და სიმტკიცე
მენოპაუზის შემდეგ ოსტეოპოროზის რისკი იზრდება.
ტკბილი კარტოფილი და როზმარინი მდიდარია კალციუმით, მაგნიუმით და ვიტამინ K-თი, რაც აუცილებელია ძვლების სიმტკიცისთვის.
მენოპაუზისთვის საუკეთესო ანტიოქსიდანტური საკვები
მოცვი – ტვინის ჯანმრთელობისთვის და მეხსიერების გასაძლიერებლად
პეკანი – გულის ჯანმრთელობისთვის და ანთების შესამცირებლად
არტიშოკი – საჭმლის მონელებისა და ღვიძლის დეტოქსიკაციისთვის
ლობიო – ცილებისა და ენერგიის ბუნებრივი წყარო
ჭარხალი – სისხლის მიმოქცევის გასაუმჯობესებლად
კაკაო – ტვინის და გულის ფუნქციის გასაძლიერებლად
დარიჩინი – სისხლში შაქრის დონის რეგულაციისთვის
წითელი კომბოსტო – კანის და იმუნიტეტის გაძლიერებისთვის
მწვანე ვაშლი – საჭმლის მონელებისა და კანის ტენიანობისთვის
მწვანე ჩაი – მეტაბოლიზმის აჩქარებისთვის
ტკბილი კარტოფილი – ძვლების და იმუნური სისტემის გაძლიერებისთვის
როზმარინი – მეხსიერების გასაძლიერებლად და ნერვული სისტემის დასამშვიდებლად
პროფესორ გიორგი ფხაკაძის რჩევა
- მენოპაუზის დროს აუცილებელია ანტიოქსიდანტებით მდიდარი დიეტა, რომელიც გააძლიერებს თქვენს იმუნურ სისტემას და შეამცირებს ჰორმონულ რყევებს.
- მეტი ბოსტნეული, ხილი, თხილეული და მწვანილი – თქვენი ბუნებრივი იარაღია ორგანიზმის დაბერების პროცესის შესანელებლად!
- შეამცირეთ გადამუშავებული საკვები, შაქარი და ალკოჰოლი – ისინი აძლიერებენ ოქსიდაციურ სტრესს.
- ყოველდღიურად დალიეთ საკმარისი წყალი და ფიზიკურად აქტიური იყავით!
- რომელი ანტიოქსიდანტური საკვები გაქვთ თქვენს ყოველდღიურ რაციონში? გაგვიზიარეთ თქვენი გამოცდილება!
წყაროები:
National Institute on Aging (NIA) (2023). Antioxidants and Aging: What Science Says.
Harvard T.H. Chan School of Public Health (2023). The Role of Nutrition in Menopause.
American Heart Association (2023). Antioxidants and Heart Health.
მეტის გასაგებად იხილეთ:
www.shenimedicina.ge – ჯანმრთელობა და კვების რეკომენდაციები
www.sheniekimi.ge – ბუნებრივი მკურნალობა და ჰოლისტიკური ჯანმრთელობა
www.shenisupra.ge – ჯანსაღი კვება და ქართული სამზარეულოს საუკეთესო რეცეპტები
პროფესორი გიორგი ფხაკაძე
“საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ინსტიტუტის” თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი; WHO-ს ექსპერტი; Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი. მას აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე.
გაუზიარეთ პოსტი, რათა მეტი ადამიანი იყოს ინფორმირებული!
#გიორგიფხაკაძე #drpkhakadze #აქხარისხია #მენოპაუზა #ანტიოქსიდანტები #ჯანსაღიკვება #საზოგადოებრივიჯანდაცვა
![მენოპაუზა და ანტიოქსიდანტები – თქვენი საიდუმლო იარაღი ახალგაზრდობისთვის! | შენი ექიმი მენოპაუზა და ანტიოქსიდანტები – თქვენი საიდუმლო იარაღი ახალგაზრდობისთვის! | შენი ექიმი](https://sheniekimi.ge/wp-content/uploads/2025/02/მენოპზაუ-835x1024.jpg)