მტკიცებულება ნათელია: ალკოჰოლმა შეიძლება გამოიწვიოს კიბო.
ამერიკელი ქირურგი, გენერალური ექიმი ვივეკ მერთი მოუწოდებს, ალკოჰოლურ სასმელებზე კიბოს რისკის შესახებ გამაფრთხილებელი ეტიკეტი იყოს. კონსულტაციამ მოიხსენია ალკოჰოლი, როგორც მესამე წამყვანი, კიბოს პრევენციული მიზეზი შეერთებულ შტატებში, თამბაქოს და სიმსუქნის შემდეგ, და ხაზი გაუსვა ხალხის შეზღუდულ ინფორმირებულობას ალკოჰოლსა და კიბოს რისკს შორის ურთიერთობის შესახებ.
მაგრამ, როდესაც საქმე კიბოს რისკს ეხება, არის თუ არა ყველა სახის ალკოჰოლი თანაბარი?
მრავალი წლის განმავლობაში, წითელი ღვინო გამორიჩეოდა, კვლევები მიუთითებს იმაზე, რომ ზომიერად, ის შესაძლოა კარგი იყოს თქვენთვის. წითელ ღვინოს აქვს ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები – განსაკუთრებით ის შეიცავს ანტიოქსიდანტ რესვერატროლს. 1990-იანი წლებიდან დაწყებული კვლევამ აჩვენა, რომ ნაერთმა შეიძლება დაიცვას გულის დაავადება, დაბერება და კიბო, თუმცა ამ სამუშაოს დიდი ნაწილი კეთდებოდა ცხოველებში ან საცდელ მილებში.
იდეა, რომ წითელ ღვინოს აქვს ჯანმრთელობის სარგებელი, თუმცა, ბოლო დროს კითხვის ნიშნის ქვეშ დადგა. მაგალითად, ბოლოდროინდელი მეტაანალიზი ვარაუდობს, რომ მრავალი წინა კვლევა, რომელიც ამტკიცებდა უფრო ზომიერი სასმელის ჯანმრთელობის სარგებელს, სავარაუდოდ მიკერძოებული იყო, რაც პოტენციურად მიგვიყვანდა „შეცდომით პოზიტიური ჯანმრთელობის ასოციაციებისკენ“. და ერთმა ბოლო კვლევამ აჩვენა, რომ ალკოჰოლის, ძირითადად წითელი ღვინისა და ლუდის, ყველა დონეზე მოხმარება დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან.
მიუხედავად იმისა, რომ ღვინის ჯანმრთელობის ჰალო მცირდება, შეიძლება იყოს გამონაკლისი: კიბოს რისკი.
საერთო ჯამში, კვლევამ აჩვენა, რომ მსუბუქი და ზომიერი დალევაც კი ზრდის მინიმუმ შვიდი ტიპის კიბოს რისკს, მაგრამ როდესაც ყურადღებას ვაქცევთ წითელ ღვინოს, ეს რისკის გაანგარიშება შეიძლება განსხვავებულად გამოიყურებოდეს.
”ეს ძალიან რთული და ნიუანსია”, – თქვა ტიმოთი რებეკმა, დოქტორმა, კიბოს პრევენციის პროფესორმა, ჰარვარდის T.H. ჩანის საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის სკოლა, ბოსტონი. “და რთული და ნიუანსი” არ მუშაობს კარგად საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის შეტყობინებებში.”
მასალის გამოყენების პირობები