ადამიანის ტვინი 2 მილიონ წლიანი ევოლუციის განმავლობაში სამჯერ გაიზარდა მოცულობით.
ახალი თეორია ეჭვქვეშ აყენებს ამ საკითხზე ტრადიციულ შეხედულებას და ამბობს, რომ ადამიანის ტვინის ევოლუცია განაპირობა არა საკვების მოსამზადებლად ცეცხლის გამოყენებამ და შემდგომ, კულინარიის განვითარებამ, არამედ საკვების ფერმენტაციამ და დუღილმა; და რომ, ფერმენტირებული საკვების გამოყენება უნდა ყოფილიყო კრიტიკული კომპონენტი იმ კოგნიტურ ნახტომში, რომელმაც განაპირობა თანამედროვე ადამიანების განვითარებული შემეცნებითი შესაძლებლობები.
ამ ახალი მონაცემებით, სწორედ ფერმენტირებული საკვების მოხმარებამ და არა ცეცხლის გამოყენების დაწყებამ, შეასრულა უდიდესი როლი თანამედროვე ადამიანის ტვინის მოცულობის ზრდასა და მენტალური შესაძლებლობების განვითარებაში.
ფერმენტირებული საკვები მდიდარია სასარგებლო ბაქტერიებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავის მიკრობიომის ჯანმრთელობას.
ფერმენტები და ნაწლავის მიკრობიომი
ბოლო წლების არაერთი კვლევა აკავშირებს ნაწლავის მიკრობიომს ადამიანის არა მხოლოდ ფიზიკურ, არამედ ფსიქიკურ ჯანმრთელობასთანაც. დაბალანსებული და მრავალფეროვანი ნაწლავის მიკრობიომი დაკავშირებულია ტვინის ჯანმრთელობის სხვადასხვა ასპექტთან, მათ შორის განწყობის რეგულირებასთან, გაუმჯობესებულ შემეცნებას და ნევროლოგიურ მდგომარეობებთან.
ეს ფაქტი კიდევ ერთხელ უსვამს ხაზს ადამიანის ტვინის ევოლუციაში ნაწლავის მიკრობიომის მნიშვნელობას და გვაძლევს კიდევ უფრო მეტ მიზეზს, უკეთ გამოვიკვლიოთ ფერმენტირებული საკვების როლი ადამიანის ჯანმრთელობაში და ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შენარჩუნებაში.
ფერმენტირებული საკვების ზოგიერთი მაგალითია: მაწონი, კეფირი, მწნილი, კიმჩი, ვაშლის ძმარი, ბუნებრივი დუღილით დამზადებული პური.
ფერმენტირებული საკვების მოხმარებით,ხელს შევუწყობთ ტვინის უკეთ მუშაობას და გავიუმჯობესებთ საერთო ჯანმრთელობას.
წერს აშშ-ში მოღვაწე ქართველი ექიმი, ქეთი შავლიაშვილი.
A new theory is suggesting that fermentation, rather than the use of fire for cooking, may have been the pivotal factor in the evolution of the human brain. Researchers argue that the consumption of fermented foods could have played a significant role in the increase in cranial capacity and the development of the modern human brain. This theory challenges the traditional view that the control of fire and cooking were the main drivers of brain evolution.
The discovery that fermentation may have played a significant role in human brain evolution is related to the gut microbiome and its importance in brain and overall health. Fermented foods are rich in beneficial bacteria that contribute to a healthy gut microbiome. A balanced and diverse gut microbiome has been linked to various aspects of brain health, including mood regulation, cognition, and even neurological conditions. By consuming fermented foods that support a healthy gut microbiome, individuals may promote better brain function and overall well-being. Thus, the link between fermentation, the gut microbiome, and brain health highlights the interconnectedness of gut health with cognitive and overall health outcomes.