“მიკროპლასტიკა თქვენს ჩაის ფინჯანში”
პროფესორ გიორგი ფხაკაძის რეკომენდაცია:
„მიკროპლასტიკა არის ჩვენი ჯანმრთელობისა და გარემოს სერიოზული გამოწვევა. გადავდგათ ნაბიჯები ამ რისკების შესამცირებლად – გამოვიყენოთ ნატურალური, ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტები და თავიდან ავიცილოთ პლასტმასის ჭარბი გამოყენება.“
იცოდით, რომ პლასტმასის ჩაის პაკეტები მილიარდობით მიკროპლასტიკას უშვებს ჩაის? მკვლევრებმა დაადგინეს, რომ ერთი პლასტმასის ჩაის პაკეტი თქვენს ფინჯანში 11.6 მილიარდამდე მიკროპლასტიკასა და 3.1 მილიარდამდე ნანოპლასტიკას უშვებს (1).
გლობალური სტატისტიკა
• მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციის (WHO) ანგარიშის მიხედვით, ადამიანი ყოველ კვირას დაახლოებით 5 გრამ მიკროპლასტიკას იღებს საკვების, სასმელისა და ჰაერის მეშვეობით. ეს რაოდენობა საკმარისია საკრედიტო ბარათის წონის შესადგენად (2).
• კვლევები აჩვენებს, რომ მიკროპლასტიკა ადამიანის ორგანიზმში, განსაკუთრებით საჭმლის მომნელებელ სისტემაში, უჯრედების ფუნქციას არღვევს და ანთებითი პროცესების რისკს ზრდის (3).
• სუფთა წყალში პლასტმასის ნაწილაკების შემცველობა 2,000 ნაწილაკს შეიძლება აღემატებოდეს ერთ ლიტრში, რაც დამოკიდებულია წყლის დამუშავების ხარისხზე (4).
მიკროპლასტიკის ჯანმრთელობის საფრთხეები
მიკროპლასტიკა არა მხოლოდ ორგანიზმში შეიწოვება, არამედ უჯრედის ბირთვშიც აღწევს, რაც ზრდის ანთებითი დაავადებების, ინფექციებისა და საჭმლის მომნელებელი სისტემის დარღვევების რისკს. მიკროპლასტიკის ზოგი ტიპი უფრო აქტიურად აირიდებს ორგანიზმში, რაც დამოკიდებულია მის ქიმიურ შემადგენლობაზე.
როგორ შევამციროთ რისკი?
1. გადადით ნატურალურ ჩაის პროდუქტებზე: Loose-leaf ჩაი ან ბიოდეგრადირებადი ჩაის პაკეტები უკეთესი არჩევანია.
2. გამოიყენეთ ფილტრიანი წყალი: ეს შეამცირებს მიკროპლასტიკის შემცველობას სასმელ წყალში.
3. შეამცირეთ პლასტმასის გამოყენება ყოველდღიურ ცხოვრებაში: ეს არა მხოლოდ თქვენ, არამედ გარემოსაც წაადგება.
ჩვენი ჯანმრთელობა და გარემო ჩვენივე გადაწყვეტილებებზეა დამოკიდებული. თითოეული ნაბიჯი მნიშვნელოვანია!
პროფესორი გიორგი ფხაკაძე
საქართველოს საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი.
გამოყენებული ლიტერატურა
1. Hernandez LM, et al. Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea. Available from: https://www.nature.com/articles/plastic-tea. Accessed January 26, 2025.
2. World Health Organization. Dietary and inhalation exposure to nano- and microplastic particles and potential implications for human health. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/9789240054608. Accessed January 26, 2025.
3. Cox KD, et al. Human Consumption of Microplastics. Available from: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.9b01517. Accessed January 26, 2025.
4. UNEP. Microplastics and Their Impacts on Water Systems. Available from: https://www.unep.org/resources/microplastics. Accessed January 26, 2025.