მაღალი წნევა არის საერთო მდგომარეობა, რა დროსაც შეიძლება გაჩნდეს დემენციის განვითარების შანსები. მაღალმა წნევამ შეიძლება გამოიწვიოს თავის ტვინის სისხლძარღვების დაზიანება, რაც იწვევს ცერებრალური პერფუზიის და მიკროსისხლძარღვთა დაზიანების შემცირებას. ეს, თავის მხრივ, ხელს უწყობს კოგნიტურ დაქვეითებას. შესაძლებელია თუ არა გარკვეული რაოდენობის ყავის ან ჩაის დალევით დემენციის რისკის შემცირება?
მიმდინარეობს კვლევა დემენციის რისკის შესამცირებლად საუკეთესო გზების შესახებ.
ბოლოდროინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ მაღალი წნევის მქონე ადამიანებში, დღეში ნახევარი ფინჯანი ან ერთი ფინჯანი ყავის დაველვა ან ოთხიდან ხუთი ფინჯანი ჩაის დალევა დაკავშირებულია დემენციის ყველაზე დაბალ რისკთან.
სამეცნიერო ანგარიშებში Trusted Source-ში გამოქვეყნებულმა კვლევამ გამოიკვლია, თუ როგორ უკავშირდება კოფეინის მოხმარება დემენციის რისკს. კვლევაში 453000-ზე მეტი ადამიანი მონაწილეობდა.
მკვლევარებმა დააფიქსირეს, რომ მაღალი წნევის მქონე ადამიანებს შეუძლიათ შეამცირონ დემენციის განვითარების რისკი გარკვეული რაოდენობის ყავის ან ჩაის მიღებით – ნახევარი ფინაჯანი ან ერთი ფინჯანი ყავის დალევით ან ოთხიდან ხუთი ფინჯანი ჩაის დალევა დღეში.
მიუხედავად იმისა, რომ მეტი მონაცემებია საჭირო, შედეგები ხაზს უსვამს სხვა პოტენციურ დამცავ მოქმედების საფეხურს, რომელიც შეიძლება სასარგებლო იყოს მაღალი წნევის მქონე ადამიანებისთვის.
მაღალი არტერიული წნევის დაკავშირება დემენციის რისკთან
მაღალი წნევის მქონე ადამიანები შეიძლება იყვნენ დემენციის გაზრდილი რისკის წყარო. მიმდინარე კვლევის მკვლევარები აღნიშნავენ, რომ პათოლოგიური არტერიული წნევა დაკავშირებულია დემენციის შემთხვევების დაახლოებით 11-20%-თან.
ვერნა პორტერმა, მედიცინის დოქტორმა, საბჭოს სერტიფიცირებულმა ნევროლოგმა და დემენციის, ალცჰეიმერის დაავადებისა და ნეიროკოგნიტური აშლილობების დირექტორმა წყნარი ოკეანის ნეირომეცნიერების ინსტიტუტში სანტა მონიკაში (კალიფორნია), რომელიც არ იყო ჩართული კვლევაში, განმარტა, თუ როგორ უწყობს ჰიპერტენზია ხელს უწყობს დემენციის რისკს Medical News Today-ში :
„ჰიპერტენზია, განსაკუთრებით შუახნის ასაკში, არის დემენციის კარგად დადასტურებული რისკფაქტორი, მათ შორის როგორც სისხლძარღვთა დემენცია, ასევე ალცჰეიმერის დაავადება. მაღალმა წნევამ შეიძლება გამოიწვიოს თავის ტვინის სისხლძარღვების დაზიანება, რაც იწვევს ცერებრალური პერფუზიის და მიკროსისხლძარღვთა დაზიანების შემცირებას. ეს, თავის მხრივ, ხელს უწყობს კოგნიტურ დაქვეითებას“.
„დროთა განმავლობაში ქრონიკულმა ჰიპერტენზიამ შეიძლება გამოიწვიოს მცირე ინფარქტების დაგროვება, თეთრი ნივთიერების დაზიანებები და ჰემატოენცეფალური ბარიერის მოშლა, რაც ზრდის ნეიროდეგენერაციული პროცესების რისკს. გარდა ამისა, ჰიპერტენზია მჭიდრო კავშირშია სხვა სისხლძარღვთა რისკ ფაქტორებთან, როგორიცაა დიაბეტი და ჰიპერლიპიდემია, რაც კიდევ უფრო ზრდის კოგნიტური უკმარისობის რისკს,” – განაგრძო მან.
ჩაის და ყავის დალევა რა გავლენას ახდენს დემენციის რისკზე?
ამ კვლევამ შეისწავლა კავშირი ყავისა და ჩაის დალევასა და დემენციის რისკს შორის. მკვლევარებმა გამოიყენეს დიდი ბრიტანეთის ბიობბანკის მონაცემები და გააანალიზეს 453,913 მონაწილის შედეგები.
ამ მონაწილეთა ნახევარზე მეტს აღენიშნებოდა მაღალი წნევა, ხოლო მონაწილეთა საშუალო ასაკი იყო დაახლოებით 72 წელი. მონაწილეებთან დაკვირვების საშუალო დრო დაახლოებით 15 წელი იყო. მკვლევარებმა გამორიცხეს მონაწილეები, რომლებსაც უკვე ჰქონდათ დემენცია საწყის ეტაპზე და რომლებსაც ჰქონდათ მეორადი მაღალი წნევა.
კოვარიატების კორექტირების შემდეგ, მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ მაღალი არტერიული წნევის მქონე პირებს მაინც აქვთ ყველა მიზეზის მქონე დემენციის, ალცჰეიმერის დაავადებისა და სისხლძარღვთა დემენციის უფრო დიდი რისკი, ვიდრე ადამიანებს, რომლებსაც არ ჰქონდათ მაღალი წნევა.
შემდგომი ანალიზების დროს მკვლევარებს სურდათ შეესწავლათ კავშირი ჩაისა და ყავის მოხმარებასა და დემენციის რისკს შორის. ისინი შეცვალეს სხვადასხვა ფაქტორებით, მოდელები ითვალისწინებდნენ მონაწილეთა ცხოვრების მეტ ასპექტს, როგორიცაა ცხოვრების სტილის ფაქტორები და ჯანმრთელობის კომპონენტები.
უნიკალური კავშირი ყავის ან ჩაის დალევასა და დემენციის რისკს შორის
მკვლევარებმა დაადგინეს J- ფორმის კავშირი ყავასა და ყველა გამომწვევ დემენციას შორის მაღალი წნევის მქონე მონაწილეებს შორის. J-ისა და U-ს ფორმის ურთიერთობები მიუთითებს იმაზე, რომ დაბალი რისკია რაიმე მოხმარების საშუალო ადგილზე, ვიდრე მოხმარების არარსებობა ან მაღალი მოხმარების დონე.
მათ აღმოაჩინეს, რომ მაღალი არტერიული წნევის მქონე მონაწილეებს, რომლებიც ყოველდღიურად სვამდნენ ნახევარ და ერთ ფინჯან ყავას, ყველა მიზეზით დემენციის განვითარების ყველაზე დაბალი შანსი ჰქონდათ. ეს იყო მაღალი წნევის მქონე პირებთან შედარებით, რომლებიც ყოველდღიურად მოიხმარდნენ ექვს ან მეტ ფინჯან ყავას.
შემდეგ მკვლევარებმა დაადგინეს U- ფორმის კავშირი ჩაის დალევასა და მაღალი წნევის მქონე მონაწილეებს შორის ყველა მიზეზით დემენციის რისკს შორის. მონაწილეებს, რომლებიც ყოველდღიურად ოთხიდან ხუთ ფინჯან ჩაის სვამდნენ, ყველა მიზეზით დემენციის ყველაზე დაბალი რისკი ჰქონდათ.
ჩაისა და ყავის ერთად გამოკვლევისას, მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ მაღალი წნევის მქონე მონაწილეებს, რომლებიც დღეში ოთხიდან ხუთ ფინჯან ყავას და ექვს ან მეტ ფინჯანს სვამდნენ, ალცჰეიმერის დაავადებისა და ყველა მიზეზით დემენციის განვითარების ყველაზე დაბალი შანსი ჰქონდათ. ეს იყო იმ ადამიანებთან შედარებით, რომლებიც არ სვამდნენ ჩაის, მაგრამ მაინც სვამდნენ ექვს ან მეტ ფინჯან ყავას დღეში.
მასალის გამოყენების პირობები