რაციონში ბოჭკოს დამატება ჯანმრთელობის სხვა ბევრ სარგებელთან ერთად, ეხმარება სისხლში ოზემპიკის (დიაბეტის და წონის კლების პოპულარული წამალი) მსგავსი ჰორმონის, GLP-1 -ის დონის გაზრდაში.
GLP-1 (გლუკაგონის მსგავსი პეპტიდი-1) არის ჰორმონი, რომელიც გადამწყვეტ როლს თამაშობს გლუკოზის მეტაბოლიზმში და მადის რეგულირებაში. ის ასტიმულირებს ინსულინის გამოყოფას პანკრეასიდან, რაც ხელს უწყობს უჯრედების მიერ გლუკოზის ათვისებას. გარდა ამისა, GLP-1 ანელებს კუჭის დაცლას, ამცირებს მადას და ხელს უწყობს დანაყრებას.
საკვების გზით ბოჭკოს მოხმარების გაზრდა აძლიერებს GLP-1-ის ბუნებრივად გამომუშავებას.
თუმცა, ყველა სახის ბოჭკოვანი საკვები არ არის თანაბარი მეტაბოლიზმზე, მადასა და წონის დაკლებაზე მისი ზემოქმედების თვალსაზრისით. არსებული მონაცემებით, სპეციფიური ბოჭკო, რომელიც ფერმენტაციას განიცდის მსხვილი ნაწლავის ბაქტერიების მიერ და ცნობილია როგორც ფერმენტირებადი ბოჭკო, ამ მხრივ განსაკუთრებით ეფექტურია.
ფერმენტირებადი ბოჭკოს მაგალითებია: ბეტა-გლუკანი, რომელიც გვხვდება ქერში, შვრიასა და ჭვავში; დექსტრინი ხორბალში; ოლიგოსაქარიდები ლობიოში, ბარდაში, ოსპში; პექტინი ვაშლში, მსხალში და მწვანე ბანანში.
კვლევები აჩვენებს, რომ ამ ბოჭკოებიდან, ბეტა-გლუკანი, რომელიც სპეციფიურად ქერშია ნაპოვნი, შეიძლება იყოს ყველაზე ეფექტური GLP-1-ის გამომუშავებისთვის და შესაბამისად, მეტაბოლური ჯანმრთელობის გაუმჯობესებისთვის და წონის დაკლებისთვის.
ქერის თქვენს რაციონში დამატება მარტივადაა შესაძლებელი, თუ მას უბრალოდ მოხარშავთ წყალში, დაამატებთ სუპებში, სალათებში ან ქერის ფქვილს გამოიყენებთ .
While it is true that adding fiber to your diet can have various health benefits, including increased satiety and the release of satiation hormones like GLP-1 and PYY, not all fiber is equal in terms of its effects on appetite and weight loss.
Fiber that can be fermented by bacteria in the large intestine, known as fermentable fiber, is particularly effective in triggering the release of these satiation hormones. Examples of fermentable fibers include beta-glucan found in barley, oats, and rye, dextrin in wheat, oligosaccharides in beans, peas, and lentils, and pectin in apples, pears, and green bananas.
Research suggests that beta-glucan fiber, specifically found in barley, may be most effective in inducing weight loss. Adding barley to your diet can be as simple as cooking it in water and incorporating it into soups, salads, or using barley flour for baking.
კვლევის შესახებ წერს აშშ-ში მოღვაწე ქართველი ექიმი, ქეთი შავლიაშვილი.