კვლევა აჩვენებს, რომ ჯანსაღი საკვების მიღებას შეიძლება ჰქონდეს ჯანმრთელობის მნიშვნელოვანი სარგებელი – განსაკუთრებით გრძელვადიან პერსპექტივაში.
ახალმა კვლევამ, რომელიც აანალიზებს დიდი ბრიტანეთის თითქმის ნახევარი მილიონი მაცხოვრებლის საკვების მიღების მონაცემებსა და ჯანმრთელობის შედეგებს, დაადგინა, რომ ჯანსაღი დიეტაზე გადასვლა და მისი დაცვა, – სიცოცხლეს 10 წლით გაახანგრძლივ ებს.
მათ ეს ინდივიდები კვებითი ჩვევების მიხედვით დააჯგუფეს და დააკვირდნენ, როგორ იცვლებოდა თითოეული მათგანის რაციონი დროთა განმავლობაში.
მკვლევარებმა დააჯგუფეს მონაწილეები მათი კვების რეჟიმის მიხედვით და აღნიშნეს, თუ როგორ იცვლებოდნენ ისინი დროთა განმავლობაში. მათ გამოავლინეს საშუალო და არაჯანსაღი მჭამელები, ისევე როგორც ადამიანები, რომელთა საკვების მიღება ემთხვევა გაერთიანებული სამეფოს Eatwell Guide-ს და სხვები, რომლებიც იყენებდნენ დიეტას, რომელსაც მკვლევარებმა უწოდეს დღეგრძელობის დიეტა.
მათ შორის იყვნენ არაჯანსაღი, საშუალოდ ჯანსაღი და Eatwell Guide-ის შესაბამისი რაციონის მქონე ადამიანები. ასევე, ისინი, ვის დიეტასაც მეცნიერები დღეგრძელობასთან აკავშირებენ. გაითვალისწინეს სხვა ფაქტორებიც, როგორიცაა მწეველობა, ფიზიკური აქტიურობა და ალკოჰოლის მიღება.
მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ 70 წლის ასაკის ადამიანებს სიცოცხლის ხანგრძლივობა დაახლოებით 4-დან 5 წლამდე გაახანგრძლივებდნენ, თუ ისინი შეცვლიდნენ ჯანსაღ კვებას, როგორც Eatwell-ის სახელმძღვანელოს, ისე „ხანგრძლივობის დიეტის“ შესაბამისად.
შედეგად, დაასკვნეს, რომ 40 წლის ასაკის ქალებსა და კაცებს, რომლებმაც არაჯანსაღი კვებიდან Eatwell Guide-ის რეკომენდებულ რაციონზე გადაინაცვლეს და მას ბოლომდე მიჰყვნენ, სიცოცხლე თითქმის 9 წლით გაუხანგრძლივდათ. მათ, ვინც უარი თქვა შაქრიან სასმელებსა და გადამუშავებულ ხორცზე, სამაგიეროდ კი რაციონი მთლიანი მარცვლეულით, თხილეულით, ხილით, ბოსტნეულითა და საშუალო ოდენობის თევზით გაამდიდრა, სიცოცხლის საშუალო ხანგრძლივობაზე 10 წელი შეემატათ.
ამ ნიშნულის შედარებით მცირე ზრდა გამოვლინდა იმ ინდივიდებში, რომლებსაც საშუალოდ ჯანსაღი დიეტა ჰქონდათ ან მავნე კვებითი ჩვევები გვიან გამოასწორეს. ეს ნიშნავს, რომ ცვლილებები შედეგების პირდაპირპროპორციულია, მაგრამ რაციონის გაჯანსაღებით სიცოცხლის გახანგრძლივება ხნიერ ასაკში დაახლოებით 4-5 წლით მაინც შეგვიძლია. სპეციალისტები ამბობენ, რომ გვიანი არასდროსაა.
როგორც ვახსენეთ, ეს კვლევა დიდი ბრიტანეთის ბიობანკის მონაცემებზეა დაფუძნებული, ამიტომ ყველა პოპულაციაზე ერთნაირად ვერ გავრცელდება. მაგალითად, მასში არაა გათვალისწინებული დიდი ოდენობით ბრინჯის მიღება, რომელიც აზიაში პოპულარული პროდუქტია. ეს შედეგები უფრო თეთრკანიან ევროპელ მოსახლეობას ეხება, რომელიც საშუალო ან მაღალ სოციო-ეკონომიკურ ფენას მიეკუთვნება.
ავტორები, ასევე, აღნიშნავენ, რომ ზოგ შემთხვევაში მხოლოდ რაციონის ცვლილების მოტივაცია საკმარისი არაა, რადგან ფინანსური ხელმისაწვდომობაც მნიშვნელოვანია, რაც სახელმწიფომ უნდა დაარეგულიროს.
მასალის გამოყენების პირობები