ჩაქაფული იმ ქართული კერძების სიაა, რომელიც გაზაფხულზე თითქმის ყველა ოჯახში მზადდება. თუმცა ბევრმა არ იცის, რომ ამ უგემრიელესი კერძის გემო ბევრ დეტალზეა დამოკიდებული – მათ შორის, ხორცის სწორად შერჩევასა და ერთ პატარა, მაგრამ მნიშვნელოვან საიდუმლო ნაბიჯზე.
რა ხორცი ავარჩიოთ ჩაქაფულისთვის?
ტრადიციულად, ჩაქაფულისთვის საუკეთესოა:
- ახალი ცხვრის ხორცი – წვნიანი და არომატული გამოდის
- ასევე შესაძლებელია ხბოს ან თხის ხორცის გამოყენებაც
- მთავარია, ხორცი იყოს წვნიანი და არა ძალიან ცხიმიანი
ძირითადი ინგრედიენტები და მათი მნიშვნელობა
- ქინძი და ტარხუნა – ჩაქაფულის სული
- წიწაკა და მწვანე ხახვი – სინადვილე და ოდნავ სიძლიერე
- თეთრი ღვინო – გემო და არომატი, რომელსაც ვერაფერი შეცვლის
- ლორი (თუ გინდა დამატებითი სიღრმე) – ზოგიერთი ოჯახი ამატებს ცოტას
საიდუმლო ნაბიჯი – რაც ჩაქაფულს გამორჩეულს ხდის
არ აურიო როცა ხარშავ!
– ჩაქაფული არ უნდა გადურიოთ კოვზით. მიეცი ინგრედიენტებს დრო, რომ ერთმანეთთან ბუნებრივად შეერიონ. ასე სუნელებიც და ხორციც სრულად „გაიხსნება“ გემოში.
დასკვნა
ჩაქაფული მარტივი ჩანს, მაგრამ იდეალურ გემომდე ბევრი წვრილმანი გადის. თუ სწორად მოამზადებ, ის არა უბრალოდ კერძი, არამედ გაზაფხულის ნამდვილი სიმბოლო გახდება შენს სუფრაზე.