ადამიანთა 99% ფორთოხალს თლის, ქერქს აგდებს და რბილობს ჭამს ან წვენს წურავს. გამოდის, რომ ფორთოხლის ყველაზე სასარგებლო ნაწილი არ გამოიყენება.
კვლევამ აჩვენა, რომ ციტრუსის ქერქი შეიცავს უფრო მეტ ფენოლურ ნაერთებს, C ვიტამინს, პექტინს, ფლავონოიდებს და ანტიოქსიდანტებს, ვიდრე რბილობი.
ფორთოხლის ქერქი უჯრედისის ღირებული წყაროა საჭმლის მონელებისთვის. ერთი ფორთოხლის ქერქი შეიცავს უჯრედისის დღიური ნორმის 42%-ს. 100 გრამი ფორთოხლის ქერქი შეიცავს 136 მგ C ვიტამინს (ადამიანის დღიური ნორმის 227%), რბილობი – 69 მგ C ვიტამინს, ხოლო წვენი – 60 მგ C ვიტამინს.
სიმპტომატური მიღებისას ფორთოხლის ცედრას შესამჩნევი სამკურნალო ეფექტი აქვს. ის ანაზღაურებს ორგანიზმში ვიტამინების ნაკლებობას, ხელს უშლის ვიტამინების დეფიციტის, გრიპის და მწვავე ვირუსული ინფექციების განვითარებას. ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობის დარეგულირებას. გულსა და სისხლძარღვებს მხარს უჭერს.
სასწაულმოქმედი ჩაი
ფორთოხლის ქერქისგან ჩაის მოსამზადებლად უბრალოდ აურიეთ ახალი ან გამხმარი ფორთოხლის ქერქი და წყალი ქვაბში, თავსახური დაახურეთ, ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ გადმოდგით. 1 საათით ან უფრო დიდხანს გააჩერეთ, შემდეგ გადაწურეთ და გამოყენებული ქერქი გადაყარეთ.
მასალის გამოყენების პირობები