პარასკევი, აპრილი 18, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარირჩევებირატომ არ უნდა გაათბო საჭმელი მიკროტალღურ ღუმელში პლასტმასის ჭურჭლით – სიმართლე, რასაც...

რატომ არ უნდა გაათბო საჭმელი მიკროტალღურ ღუმელში პლასტმასის ჭურჭლით – სიმართლე, რასაც არ გვეუბნებიან!

მიკროტალღური ღუმელი

ბევრ ოჯახში მიკროტალღური ღუმელი ყოველდღიური ცხოვრების ნაწილია – ვათბობთ სუპს, პიცას, წყალს… მაგრამ იცი თუ არა, რომ პლასტმასის ჭურჭლით გათბობა შეიძლება სერიოზულ რისკს უქმნიდეს შენს ჯანმრთელობას?

რა ხდება მიკროტალღაში პლასტმასის გაცხელებისას?

როდესაც პლასტმასა გაცხელდება, მასში არსებული ქიმიკატები – მაგალითად, ბისფენოლი A (BPA) ან ფტალატები – შეიძლება გაიხსნას და გადავიდეს საკვებში. ეს ნივთიერებები შესაძლოა უკავშირდებოდეს:

  • ჰორმონალურ დარღვევებს
  • ნერვული სისტემის დაზიანებას
  • იმუნური სისტემის დაქვეითებას
  • ბავშვებში განვითარების შეფერხებას

ყველა პლასტმასი საშიშია?

არა, ყველა არა – მაგრამ ბევრი “უსაფრთხო” ნიშნით გამოშვებული პლასტმასაც კი შეიძლება შეიცავდეს ტოქსიკურ ელემენტებს, განსაკუთრებით თუ ის მოძველებულია ან დაბალი ხარისხისაა. ყველაზე სახიფათოა:

  • ერთჯერადი პლასტმასის ყუთები
  • პლასტმასის წყლის ბოთლები
  • საკვების შესანახი იაფი კონტეინერები

როგორ დავიცვათ თავი?

  • არასდროს გააცხელო საკვები პლასტმასის ჭურჭელში
  • გამოიყენე მინის ან კერამიკული ჭურჭელი
  • ყურადღება მიაქციე “Microwave safe” ნიშნულს
  • არ გააცხელო ზეთიანი ან ცხიმიანი კერძი პლასტმასაში – ტოქსინების გამოყოფა იზრდება

დასკვნა

მიკროტალღური ღუმელი შეიძლება მოხერხებული იყოს, მაგრამ მისი არასწორი გამოყენება ჯანმრთელობაზე ცუდად აისახოს. სჯობს გქონდეს უსაფრთხო ჭურჭელი და გაათბო საკვები ისე, რომ ოჯახი არ დააყენო საფრთხის წინაშე.

 

author avatar
SheniAmbebi.ge
#drpkhakadze
  როგორ უნდა დაიკლოთ წონაში 3-4 საათიანი შიმშილის ინტერვალებით
მსგავსი პოსტები
[fetch_posts]
- Advertisement -spot_img

ხშირად ნახვადი