შაბათი, სექტემბერი 6, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარირჩევებიექიმი"ეს საკვები იწვევს პარკინსონის დაავადებას" -ექიმების გაფრთხილება

“ეს საკვები იწვევს პარკინსონის დაავადებას” -ექიმების გაფრთხილება

ექიმების გაფრთხილება: ულტრადამუშავებული საკვები და პარკინსონის დაავადება – ახალი სამეცნიერო კვლევა გვაფრთხილებს

პროფესორი  გიორგი ფხაკაძე,
საქართველოს საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ინსტიტუტის თავმჯდომარე
რას ამბობს ახალი კვლევა?
2025 წლის 7 მაისს, წამყვან სამეცნიერო ჟურნალ Neurology-ში გამოქვეყნებულმა კვლევამ დაადასტურა:
ულტრადამუშავებული საკვების (UPF – Ultra-Processed Food) ხშირი მოხმარება მჭიდრო კავშირშია პარკინსონის დაავადების ადრეულ ნიშნებთან.
ძირითადი მიგნებები:
• კვლევაში მონაწილეობდა 42,853 ადამიანი, საშუალო ასაკი – 48 წელი;
• დაკვირვება გრძელდებოდა 26 წლის განმავლობაში;
• მათ, ვინც დღეში 11 ან მეტ პორციას იღებდა ულტრადამუშავებული საკვებისა, 2.5-ჯერ მეტი შანსი ჰქონდათ, რომ გამოევლინათ პარკინსონის ადრეული ნიშნები.
რომელი პროდუქტებია ულტრადამუშავებული?
ერთ პორციად ითვლება:
• 1 ჭიქა გაზიანი სასმელი (შაქრიანი ან დიეტური);
• 1 ჰოთ-დოგი;
• 1 ნაჭერი შეფუთული ნამცხვარი;
• 1 სუფრის კოვზი კეტჩუპი;
• 30 გრამი ჩიფსი.
ეს პროდუქტი შეიძლება იყოს პატარა რაოდენობით, მაგრამ მათი რეგულარული მოხმარება კრიტიკულ ზემოქმედებას ახდენს ტვინზე.
  „წელსაც ვგეგმავთ, 300-მდე სტაჟიორი მივიღოთ. გასულ წელს, 100-ზე მეტი სტაჟიორი მივიღეთ და მათი დიდი ნაწილი დასაქმდა“-ირინე წაქაძე
SheniAmbebi.gehttps://www.sheniambebi.ge
დამოუკიდებელი, აპოლიტიკური და ნეიტრალური მედია — ფაქტებზე დაფუძნებული სანდო ინფორმაცია. შენთვის და შენი საქართველოსთვის. #აქხარისხია #drpkhakadze #sheniambebi
მსგავსი პოსტები
[fetch_posts]
- Advertisement -spot_img

ხშირად ნახვადი