ხუთშაბათი, ნოემბერი 27, 2025
მთავარიშენი ექიმირისკები - რა არ უნდა გააკეთოთ ნაბახუსევზე - სა­სურ­ვე­ლი არ არის...

რისკები – რა არ უნდა გააკეთოთ ნაბახუსევზე – სა­სურ­ვე­ლი არ არის ცივი წლის და­ლე­ვა, ასე­ვე ცივ ამინ­დში გა­რეთ გას­ვლა და შხა­პის მი­ღე­ბა

ნა­ბა­ხუ­სევ­ზე სა­სურ­ვე­ლი არ არის ცივი წლის და­ლე­ვა, ასე­ვე ცივ ამინ­დში გა­რეთ გას­ვლა და შხა­პის მი­ღე­ბა. ამ დროს ოთა­ხის ტემ­პე­რა­ტუ­რის წყა­ლის ან მი­ნე­რა­ლუ­რი სას­მე­ლის მი­ღე­ბაა რე­კო­მენ­დი­რე­ბუ­ლი.

ცნობილია, რომ ორგანიზმიდან ყველეფერი მავნე- თირკმელებს გამოაქვთ. ამიტომ, ალკოჰოლი რომ სწრაფად გამოდევნოთ, საჭიროა მაქსიმალური დატვირთთვით ამუშაოთ ისინი, ამას კი მიაღწევთ დალეული წყლის რაოდენობის გაზრდის ხარჯზე. დალიეთ ბევრი სითხე _ რაც მეტი, მით უკეთესი. აიძულეთ თავი ხშირად ირბინოთ ტუალეტში, რადგან სპირტი ყველაზე კარგად შარდთან ერთად გამოდის. ყველაზე ეფექტურად კი ამ შემთხვევაში მუშაობს ტკბილი ჩაი.

ზო­გა­დად ნე­ბის­მი­ე­რი ტი­პის ალ­კო­ლო­ჰის გა­და­ჭარ­ბე­ბით მი­ღე­ბა იწ­ვევს ინ­ტოქ­სი­კა­ცი­ას, თუმ­ცა გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლად ის სას­მე­ლე­ბი, რომ­ლე­ბიც სპირტს დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით შე­ი­ცა­ვენ.

ალ­კოჰო­ლით მო­წამ­ვლის დროს ადა­მი­ანს აქვს შემ­დე­გი სიმპტო­მე­ბი:

ღე­ბი­ნე­ბა ან გუ­ლის­რე­ვის შეგ­რძნე­ბა, კრუნ­ჩხვა, შე­ნე­ლე­ბუ­ლი სუნ­თქვა, ფერ­მკრთა­ლი ან მო­ლურ­ჯო ფე­რის კანი, რო­მე­ლიც სხე­უ­ლის და­ბა­ლი ტემ­პე­რა­ტუ­რით არის გა­მოწ­ვე­უ­ლი. მძი­მე შემ­თხვე­ვებ­ში კი შე­საძ­ლე­ბე­ლია გო­ნე­ბის და­კარ­გვა, კომა და სიკ­ვდი­ლიც კი გა­მო­იწ­ვი­ოს.

ნაბახუსევი ალკოჰოლით მოწამვლაა, რომელსაც ხშირად გულისრევის რეფლექსი ახლავს – მძიმე თრობის მომდევნო დღეს ადამიანის ორგანიზმი ალკოჰოლის დაშლას იწყებს. ამ დროს გამოყოფილი ტოქსიკური ნივთიერებები იმუნური სისტემის საპასუხო რეაქციას იწვევს, რასაც უსიამოვნო შეგრძნებები მოჰყვება. ამ დროს ბევრი შარდვის გახშირებას უჩივის, რადგან ალკოჰოლი ხელს უწყობს შარდის ძლიერ გამომუშავებას.

გარდა ამისა, ალკოჰოლური მოწამვლა კუჭისთვის მავნებელია – ლორწოვანი გარსის გაღიზიანებას ხშირად ანთებითი პროცესები მოჰყვება. თუ ეს ხშირად მეორდება, შესაძლოა გასტრიტი გაგიჩნდეთ.

ნაბახუსევის დროს მოსალოდნელია საერთო სისუსტე, ცხელება, კანკალი, თავის ტკივილი და ძლიერი ოფლიანობა. გარდა ამისა, ეთანოლი ტვინის უჯრედებს კლავს და მნიშვნელობა არ აქვს ძვირად ღირებულ ვისკის სვამთ თუ იაფფასიან ლუდს.

თუ ალკოჰოლს ხშირად იღებთ, ეთანოლი შეიძლება ნამდვილ შხამად იქცეს. ამის შედეგი კი მძიმე ნაბახუსევია. ზემოთქმულიდან გამომდინარე, გირჩევთ სადღესასწაულო სუფრაზე მეტი საკვები და ნაკლები ალკოჰოლი მიირთვათ და, რაც მთავარია, ალკოჰოლური სასმელები ერთმანეთში არ აურიოთ.

  შვეიცარიული გარღვევა მედიცინაში: როგორ შეძლეს მეცნიერებმა წამლის მიზანმიმართული მიტანა ტვინამდე სისხლძარღვების საშუალებით

ნა­ბა­ხუ­სევ­ზე ყვე­ლა­ზე დიდი რის­კი გულ-სის­ხლძარ­ღვთა სის­ტე­მის და­ზი­ა­ნე­ბაა. ამ დროს მნიშნვნე­ლო­ბა აქვს იმა­საც, ადა­მი­ა­ნი რამ­დე­ნი წე­ლია, რაც თამ­ბა­ქოს მომ­ხმა­რე­ბე­ლია. ამას ემა­ტე­ბა მა­რი­ხუ­ა­ნას გა­მო­ყე­ნე­ბაც, რაც, ბუ­ნებ­რი­ვია, რისკ-ფაქ­ტო­რი ხდე­ბა. ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე დიდი რისკ-ფაქ­ტო­რია ასე­ვე კვე­ბა. მავ­ნე ჩვე­ვე­ბი გროვ­დე­ბა 20-დან 40 – წლამ­დე და სა­ბო­ლო­ოდ ვი­ღებთ მძი­მე შე­დეგს. სხვა­თა შო­რის ადრე ეს რისკ-ფაქ­ტო­რე­ბი 60 წლის ზე­ვით მა­მა­კა­ცებ­ში მი­იჩ­ნე­ო­და პრობ­ლე­მად და სამ­წუ­ხა­როდ, ბოლო წლებ­ში ასა­კი გა­ა­ხალ­გაზ­რდავ­და. აქ უნდა გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ ისიც, რომ გა­მა­ღი­ზი­ა­ნებ­ლად სხვა ბევ­რი გარე ფაქ­ტო­რიც შე­იძ­ლე­ბა იქ­ცეს, ასე­ვე სტრე­სუ­ლი ცხოვ­რე­ბა და არა­ჯან­სა­ღი კვე­ბა.

ძა­ლი­ან ხში­რია ატი­პი­უ­რი ჩი­ვი­ლე­ბი. გუ­ლის იშე­მი­უ­რი და­ზი­ა­ნე­ბის გამო, ადა­მი­ა­ნებს შე­საძ­ლაო ჰქონ­დეთ ტკი­ვი­ლი გულმ-მკერ­დის, ასე­ვე მარ­ცხე­ნა ხე­ლის ან კბი­ლის არე­ში, ხში­რია მუც­ლის არე­ში ტკი­ვი­ლიც, რა­საც კუ­ჭის ტკი­ვილს უკავ­ში­რე­ბენ ხოლ­მე. ასე­ვე გუ­ლის და­ა­ვა­დე­ბე­ბის ქო­ნის შემ­თხვე­ვა­ში, ხში­რია და­ბუ­ჟე­ბაც. გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლად ადა­მი­ანს თუ დი­ა­ბე­ტი აქვს კი­დევ უფრო ვერ გრძნობს გუ­ლის და­ა­ვა­დე­ბებს. ასე­ვე თუ ალ­კოჰო­ლის ხში­რი მომ­ხმა­რე­ბე­ლია, რად­გან გაბ­რუ­ე­ბის გამო ტკი­ვილს ვერ გრძნო­ბენ. ამ დროს ტკი­ვი­ლი ერთ-ერთი გა­მაფრ­თხი­ლე­ბე­ლი ფაქ­ტო­რია და უფრო ად­ვი­ლად ხდე­ბა და­ა­ვა­დე­ბის გა­მოვ­ლე­ნა და პა­ცი­ენ­ტის სტა­ცი­ო­ნარ­ში დრო­უ­ლი მო­თავ­სე­ბა. ფა­ტა­ლუ­რად დას­რუ­ლე­ბუ­ლი შემ­თხვე­ვე­ბი ხში­რად დაგ­ვი­ა­ნე­ბუ­ლი მი­მარ­თვის ბრა­ლია.

რისკები

ნაბახუსევმა ნებისმიერი ადამიანი შეიძლება შეაწუხოს, მაგრამ ზოგისთვის რისკი უფრო მაღალია. როდესაც ადამიანს ალკოჰოლის გადამამუშავებელი ფერმენტების მოქმედების გენეტიკური დარღვევა აქვს, ძალიან ცოტა ალკოჰოლმაც კი შეიძლება წამოხურება, ძლიერი ოფლიანობა და უქეიფობა გამოიწვიოს.

არსებობს სხვა ფაქტორებიც, რომელთა არსებობისას ნაბახუსევის ალბათობა უფრო დიდია, ხოლო სიმპტომები – უფრო მძიმე:

* ცარიელ კუჭზე ალკოჰოლის მიღება, რაც ამ უკანასკნელის შეწოვას აჩქარებს;

* სმის დროს მოწევა (ალკოჰოლისა და ნიკოტინის კომბინაცია);

* დალევის შემდეგ გამოუძინებლობა;

* ალკოჰოლიზმის ოჯახური ისტორია.

გთავაზობთ მსოფლიოში გავრცელებულ ნაბახუსევის წინააღმდეგ არსებულ მეთოდებს და რეალურ შედეგებს:

 

ყავა
ბევრი ადამიანი თავს ცუდად გრძნობს თუ დილას ყავით არ დაიწყებს. არ აქვს მნიშვნელობა ნაბახუსევზე იქნება, თუ ნორმალურ მდგომარეობაში. თუ ხართ ყავაზე დამოკიდებული ადამიანი, მან მართლაც შეიძლება თავი უკეთესად გაგრძნობინოთ, მაგრამ რეალობა ის არის, რომ ყავა აუარესებს ნაბახუსევს, რადგან ალკოჰოლისგან ისედაც გამომშრალ ორგანიზმს, კიდევ უფრო მეტ დეჰიდრაციას უკეთებს.

  უახლესი კვლევა - როგორ განვსაზღვროთ გულის შეტევა, მოსალოდნელი ნიშნები ინფარქტამდე ექვსი თვით ადრე

 

კოკა-კოლა
შესაძლოა ეს დიდი ხნის სასიყვარულო ისტორიაა ჩვენსა და კოკა კოლას შორის, რაც პლაცებოს ეფქტს იწვევს და გვგონია, რომ გვეხმარება, მაგრამ კოკა კოლას მართლაც მოჰყავს წესრიგში კუჭის მოქმედება, გაძლევთ კოფეინის საჭირო დოზას და გიუმჯობესებთ სისხლის მიმოქცევას.

 

წვნიანი
რწმენა, რომ საჭმელი თითქმის ყველა პრობლემას წყვეტს გადაჭარბებული სულაც არ არის. ცხელი წვნიანით სავსე თეფში მართლაც საუკეთესო საშუალებაა ნაბახუსევის წინააღმდეგ, თუმცა აქ პრობლემა სხვა რამეშია. შეგიძლიათ კი ჭამა? ბევრ ადამიანს ნაბახუსევზე არაფრის მიღება არ შეუძლია. თუმცა დაიხსომეთ ის მართლაც შველის ნაბახუსევს და ეცადეთ რამდენიმე კოვზი მაინც მიირთვათ.

 

ბეკონის, კვერცხისა და ყველის სენდვიჩი

გემრიელად ჟღერს და ბევრს ენდომება ეს სენდვიჩი მართლაც იყოს ნაბახუსევის საწინააღმდეგო საშუალება, თუმცა ნამდვილად არ ამართლებს და თუ მაინცა და მაინც გინდათ მისი მირთმევა, თავი იმით დაიმშვიდეთ, რომ ნაბახუსევს ზოგადად შველის კარგი ჭამა.

ექსპერტები გვირჩევენ, ალკოჰოლი ცარიელ კუჭზე არ მივირთვათ: ამან, შესაძლოა, ნაბახუსევი კიდევ უფრო გააუარესოს.

საკვები სხეულში ალკოჰოლის ათვისების პროცესს ანელებს. ასევე დალევის დროს ჭამას შეიძლება ის დადებითი შედეგიც ჰქონდეს, რომ საკვები დამატებით სითხეს შეიცავდეს, რაც თქვენს სხეულს გაუწყლოებისგან უფრო დაიცავს. ასევე გახსოვდეთ, რომ ალკოჰოლი ორგანიზმს საჭირო ვიტამინებისგან და მინერალებისგან ფიტავს.

ალკოჰოლის ხშირი მოხმარება ზრდის ჯანმრთელობის ისეთი სერიოზული პრობლემების რისკებს, როგორიცაა: კიბო, გულსისხლძარღვთა დაავადებები, ინსულტი, ჰიპერტენზია, ღვიძლის დაავადებები

ჯანდაცვის სამინისტროს პროტოკოლი: დღეში სამი ან მეტი ერთეული ალკოჰოლის მოხმარება ასოცირებულია გულსისხლძარღვთა დაავადებების (გსდ) მომატებულ რისკთან. ეპიდემიოლოგიური კვლევების მონაცემები მეტყველებს, რომ გსდ რისკი ნაკლებია ალკოჰოლის ზომიერ მომხმარებლებში (დღეში ერთიდან ორ ერთეულამდე) არამომხმარებლებთან შედარებით.

გადმოწერე აპლიკაცია „შენი ექიმი“ – პირველი ქართული სამედიცინო პლატფორმა!
მიიღე სანდო და აქტუალური ინფორმაცია ჯანმრთელობის შესახებ – საქართველოდან და მთელი მსოფლიოდან.
author avatar
SheniEkimi.ge
დამოუკიდებელი, აპოლიტიკური და ნეიტრალური მედია — ფაქტებზე დაფუძნებული სანდო ინფორმაცია. შენთვის და შენი საქართველოსთვის. #აქხარისხია #drpkhakadze #sheniambebi
  ადამიანის სხეულის ახალი ორგანო აღმოაჩინეს! - გიორგი ფხაკაძე სენსაციურ სიახლეს აქვეყნებს
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები

Verified by MonsterInsights