ორშაბათი, ივნისი 2, 2025
მთავარიშენი ექიმიზაფხულის საკვები საფრთხეები, რა უნდა იცოდეთ? - როგორ დავიცვათ ბავშვები მოწამვლისგან, რა...

ზაფხულის საკვები საფრთხეები, რა უნდა იცოდეთ? – როგორ დავიცვათ ბავშვები მოწამვლისგან, რა პროდუქტებია ყველაზე საშიში ზაფხულში

ზაფხულის საკვები საფრთხეები: როგორ დავიცვათ ბავშვები მოწამვლისგან

ზაფხულში, როდესაც ბევრი ოჯახი ქალაქგარეთ, აგარაკებზე ან ბუნებაში მიდის დასასვენებლად, ბავშვების ნაწლავური პრობლემები ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული საკითხია. მშობლები ხშირად უჩივიან, რომ ბავშვები “მოიწამლნენ”, “რაღაცამ აწყინათ” ან “წყალმა მოწამლა” – ეს ყველა ტერმინი მიუთითებს იმ საფრთხეებზე, რომლებიც ზაფხულში საკვებს უკავშირდება.

ზოგიერთი საკვები, რომელსაც ხშირად არ ვუთმობთ ყურადღებას, შეიძლება გახდეს ორგანიზმის მტერი.

რა პროდუქტებია ყველაზე საშიში ზაფხულში?

  1. რძე და რძის პროდუქტები
    ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციამ (WHO) რძე და რძის პროდუქტები პირველ კატეგორიაში მოათავსა, როგორც ყველაზე ხშირად საკვები მოწამვლის გამომწვევი პროდუქტები. მშობლებმა ყურადღება უნდა მიაქციონ ნედლი რძის მოხმარებას, რადგან აუდუღარი რძე შეიძლება შეიცავდეს სხვადასხვა ინფექციებს, როგორიცაა ტიფი, ტუბერკულოზი ან მწვავე ნაწლავური ინფექციები.

  2. კვერცხი
    კვერცხი ხშირად ხდება სალმონელოზის წყარო, რომელსაც შეუძლია მძიმედ გააღიზიანოს ბავშვის ორგანიზმი. იმისათვის, რომ თავიდან ავიცილოთ ეს საფრთხე, ყურადღება უნდა მიექცეს კვერცხის მდგომარეობას: ნაჭუჭის მთლიანობას. არასაკმარისად დამუშავებული კვერცხი შესაძლოა საფრთხეს უქმნიდეს ბავშვის ჯანმრთელობას.

  3. წვენები და სმუზები
    წვენი, რომელიც მზადდება არაღაწურული ხილით ან არარეცხილი ხელებით, ხშირად შეიცავს მიკრობებს. განსაკუთრებით, თუ წვენში ყინულს ამატებენ, მისი სისუფთავე განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი ხდება. ასევე, დაფასოებული წვენების ყუთებიც რეგულარულად უნდა გაიწმინდოს.

  4. ნაყინი
    ნაყინი შეიძლება სრულიად უსაფრთხო იყოს, თუ ის სწორად ინახება დაბალ ტემპერატურაზე. მაგრამ თუ ნაყინი გალღვა და შემდეგ ისევ გაყინეს, შესაძლოა მიკრობების ზრდა დაიწყოს, რაც ნაწლავურ ინფექციებს გამოიწვევს.

  5. პომიდორი
    თუ პომიდორი დაზიანებულია, ის შეიძლება გახდეს ინფექციის წყარო. სალმონელოზის და ნოროვირუსების უმთავრესი გამომწვევი პომიდვრის რბილობაში შეიძლება აღმოჩნდეს, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ნაყოფი გადამწიფებულია. ამიტომ, დაზიანებული პომიდორი უნდა იქნას ნაგავში გადაყრილი.

  6. მოხარშული სიმინდი
    პლაჟზე მოხარშული სიმინდი, რომელიც დიდი ხნის განმავლობაში იმყოფება სიცხეში, შეიძლება შეიცავდეს ბაქტერიებს და სხვა ინფექციებს, რომლებიც ბავშვის ჯანმრთელობას საფრთხეს შეუქმნის. პლაჟზე საკვების შეძენა არ არის რეკომენდებული.

  7. წყალი
    წყალი, განსაკუთრებით იქ, სადაც უწყვეტი წყლის მომარაგება არ არის, შეიძლება შეიცავდეს მავნე ბაქტერიებს და ინფექციებს. ამ მიზეზით, განსაკუთრებით ზაფხულში, რეკომენდებულია წყლის ბოთლებით გამოყენება და ხილის გარეცხვა მხოლოდ სუფთა წყალში.

  რა სიმპტომებით ვლინდება საშარდე გზების ინფექცია...

კიდევ რა უნდა იცოდეთ?

ზაფხულში ბავშვების ორგანიზმი უფრო მგრძნობიარეა ალერგენების მიმართ, რის გამოც შეიძლება მოულოდნელად რეაგირება ჰქონდეთ ჩვეულებრივ საკვებზე. მშობლებს ვურჩევთ ყურადღებით დააკვირდნენ ბავშვის კვებას, რათა თავიდან აიცილონ ნებისმიერი საფრთხე.

როგორ დავიცვათ ბავშვები საკვებით მოწამვლისგან?

  • ამოარჩიეთ სუფთა და ხარისხიანი პროდუქტები.

  • გადახედეთ საკვების შენახვის პირობებს.

  • არ გამოიყენოთ პროდუქტი, რომელიც დიდი ხანია ინახება.

  • მიირთვით მხოლოდ კარგად დამუშავებული კვერცხი, რძე და სხვა პროდუქტები.

ასე რომ, ზაფხულის პერიოდში ყურადღება უნდა მიაქციოთ არა მხოლოდ იმ საკვებს, რომლებიც აშკარად საფრთხეს წარმოადგენს, არამედ მათაც, რომელთა უსაფრთხოება ხშირად არ იციან ადამიანებმა. უსაფრთხოება უპირველეს ყოვლისა!

author avatar
SheniEkimi.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები

Verified by MonsterInsights