10 ყოველდღიური საკვები, რომელიც შეიძლება კიბოს რისკს ზრდიდეს
იცოდით, რომ ზოგიერთი ყოველდღიური საკვები პროდუქტი შეიძლება კიბოს განვითარების რისკს ზრდიდეს?
მეცნიერული კვლევები აჩვენებს, რომ ზოგიერთი გადამუშავებული, შაქრიანი და მაღალ ტემპერატურაზე დამუშავებული პროდუქტი შეიძლება იყოს კარცინოგენული.
გაეცანით იმ 10 პროდუქტს, რომელთა ჭარბი მოხმარება შესაძლოა საფრთხის შემცველი იყოს!
გადამუშავებული ხორცი (ბეკონი, ძეხვი, ჰამი, სოსისი)
რისკი:
გადამუშავებული ხორცი შეიცავს ნიტრატებსა და ნიტრიტებს, რომლებიც მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს ზრდიან.
WHO-მ გადამუშავებული ხორცი კლასიფიცირებულია როგორც 1-ლი კლასის კარცინოგენი (ანუ მტკიცებულება საკმარისია, რომ ის კიბოს იწვევს).
ალტერნატივა: მჭლე ხორცი, თევზი, მცენარეული ცილები.
წითელი ხორცი (საქონლის, ღორის, ცხვრის ხორცი)
რისკი:
დიდი რაოდენობით მოხმარებისას წითელი ხორცი დაკავშირებულია მსხვილი ნაწლავის კიბოს მომატებულ რისკთან.
გადამუშავების დროს წარმოქმნილი ჰეტეროციკლური ამინები და პოლიციკლური არომატული ნახშირწყლები კარცინოგენულ ეფექტს ავლენენ.
ალტერნატივა: ქათმის ხორცი, ლობიო, ოსპი, სოკო.
ალკოჰოლი
რისკი:
WHO-ს მონაცემებით, ალკოჰოლი დაკავშირებულია მკერდის, ღვიძლის, საყლაპავის, მსხვილი ნაწლავის და პირის ღრუს კიბოსთან.
ალკოჰოლი აძლიერებს ორგანიზმში ანთებით პროცესებს და აზიანებს უჯრედებს.
ალტერნატივა: მცენარეული ჩაი, წყალი, ნატურალური წვენები.
მაღალ ტემპერატურაზე შემწვარი საკვები (გრილზე მომზადებული, ტაფაზე შეწვით მიღებული ხორცი)
რისკი:
გრილზე შეწვისას წარმოიქმნება პოლიციკლური არომატული ნახშირწყლები (PAH) და ჰეტეროციკლური ამინები (HCA), რომლებიც ცნობილია როგორც კარცინოგენები.
ალტერნატივა: ორთქლზე მომზადება, ბაკлажანის და სოკოს გრილზე დაბალ ტემპერატურაზე დამუშავება.
შაქრიანი სასმელები და ტკბილეული
რისკი:
სიმსუქნესთან, ინსულინის წინააღმდეგობასთან და კიბოს განვითარების რისკთან არის დაკავშირებული.
სხვადასხვა კვლევებმა აჩვენა, რომ შაქრის ჭარბი მიღება ზრდის პანკრეასის და მკერდის კიბოს რისკს.
ალტერნატივა: ნატურალური ხილი, წყალი, უშაქრო ჩაი.
დამუშავებული და შეფუთული საკვები (ჩიფსები, სწრაფი კვების პროდუქტები, ნახევარფაბრიკატები)
რისკი:
შეიცავს მაღალი დონის შაქარს, ტრანსცხიმებს და მარილს, რომლებიც ანთებით პროცესებს აძლიერებენ.
მაღალი კალორიულობის გამო იწვევს ჭარბ წონას, რაც კიბოს რისკს ზრდის.
ალტერნატივა: შინ მომზადებული საკვები, მთლიანი მარცვლეული.
ხელოვნური საკვები საღებავები
რისკი:
ზოგიერთი საღებავი, მაგალითად, Red 3, დაკავშირებულია კიბოს რისკთან.
საღებავები ხშირად ემატება გადამუშავებულ საკვებს და სასმელებს.
ალტერნატივა: ბუნებრივი ფერები – ჭარხალი, კურკუმა, სტაფილო.
მარილიანი საკვები (მარილიანი თევზი, მწნილები, მარილიანი ხორცი)
რისკი:
მარილიანი საკვების ჭარბი მოხმარება დაკავშირებულია კუჭის კიბოს გაზრდილ რისკთან.
შეიცავს კონსერვანტებს, რომლებიც ზრდიან კარცინოგენულ ნივთიერებების წარმოქმნას.
ალტერნატივა: ახალი ხილი და ბოსტნეული, ზომიერი მარილის გამოყენება.
გაზიანი სასმელები
რისკი:
შაქრის მაღალ შემცველობასთან ერთად, შეიცავს ხელოვნურ არომატიზატორებსა და საღებავებს.
პირდაპირ კიბოს არ იწვევს, მაგრამ სიმსუქნის გამომწვევი ფაქტორია.
ალტერნატივა: მინერალური წყალი, მწვანე ჩაი, უშაქრო წვენები.
თეთრი ფქვილის პროდუქტები (პური, პასტა, ცომეული)
რისკი:
ინსულინის დონის მატებას იწვევს, რაც კიბოს უჯრედების ზრდას უწყობს ხელს.
შეიცავს მინიმალურ ბოჭკოებს და ვიტამინებს.
ალტერნატივა: მთლიანი მარცვლეული, ყავისფერი ბრინჯი, შვრია.
პროფესორ გიორგი ფხაკაძის კომენტარი:
“ჯანსაღი კვება პირდაპირ კავშირშია ონკოლოგიური დაავადებების პრევენციასთან.
თუ ყოველდღიურად შევამცირებთ შაქრის, გადამუშავებული ხორცის, ალკოჰოლისა და ცხიმიანი საკვების მიღებას,
შესაძლებელია, კიბოს განვითარების რისკის შემცირება 40-50%-ით.”
დამატებითი ინფორმაცია:
American Institute for Cancer Research – კვება და კიბოს პრევენცია
https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts
შენი მედიცინა – ჯანმრთელობა და კვების რეკომენდაციები
შენი ექიმი – ბუნებრივი მკურნალობა და ჰოლისტიკური ჯანმრთელობა
პროფესორი გიორგი ფხაკაძე
საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ინსტიტუტის (PHIG) თავმჯდომარე, WHO-ს ექსპერტი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი.
#გიორგიფხაკაძე #კიბოსპრევენცია #ჯანსაღიკვება #შენიექიმი #შენიმედიცინა
@highlight
@[61552603185704:2048:SheniEkimi.ge • http://xn--podalbard8ewa.ge/]
მასალის გამოყენების პირობები