მწარე პოლიფენოლებმა მცენარეულ საკვებში შეიძლება შეამცირონ სიმსუქნისა და დიაბეტის რისკი
პოლიფენოლები არის ქიმიკატების სახეობა, რომლებიც ბუნებრივად გვხვდება მცენარეულ საკვებში, რომლებიც ანტიოქსიდანტებია.
იმის გამო, რომ პოლიფენოლებს მწარე გემო აქვთ, ისინი ურთიერთქმედებენ ენაზე მწარე გემოს რეცეპტორებთან, რომლებიც ცნობილია როგორც 2 ტიპის გემოვნების რეცეპტორები (TR2).
წარსულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ TR2 გემოვნების რეცეპტორები არა მხოლოდ ენაზეა, არამედ გვხვდება სხეულის სხვა ორგანოებში, მათ შორის კუჭ-ნაწლავის სისტემის შემადგენელ ორგანოებში.
იაპონიის შიბაურას ტექნოლოგიური ინსტიტუტის მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ პოლიფენოლით გამოწვეული T2R-ის გააქტიურება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში იწვევს ჰორმონების სეკრეციას, რომლებიც ხელს უწყობენ 2 ტიპის დიაბეტის და სიმსუქნის განვითარების რისკს.
პოლიფენოლები არის ქიმიკატების სახეობა, რომლებიც ბუნებრივად გვხვდება მცენარეულ საკვებში, როგორიცაა ხილი, ბოსტნეული, მთელი მარცვლეული და თხილი და თესლი.
არსებობს 8000-ზე მეტი ტიპის პოლიფენოლი, ყველა მათგანი ანტიოქსიდანტია, რომელსაც აქვს პოტენციალი დაიცვან სხეულის უჯრედები დაბერებისგან და გარე ფაქტორებისგან, როგორიცაა დაზიანებები, გარემოს დაბინძურება, მოწევა და დამუშავებული საკვების ჭამა.
იმის გამო, რომ პოლიფენოლები, როგორც წესი, ითვლება მწარედ, ისინი ურთიერთქმედებენ ენაზე მწარე გემოვნების რეცეპტორებთან, რომლებიც ცნობილია როგორც 2 ტიპის გემოვნების რეცეპტორები (TR2).
წარსულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ TR2 გემოვნების რეცეპტორები არა მხოლოდ ენაზეა, არამედ გვხვდება სხეულის სხვა ორგანოებსა და ქსოვილებში, მათ შორის კუჭ-ნაწლავის სისტემის შემადგენელში.
„ამ ბოლო დროს გავრცელდა ინფორმაცია, რომ მწარე გემოვნების რეცეპტორები ფართოდ არის გამოხატული საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში და მონაწილეობენ ინკრეტინის სეკრეციაში, საჭმლის მომნელებელი ჰორმონისა და მადის დათრგუნვაში“, – ამბობს ნაომი ოსაკაბე, დოქტორი, პროფესორი დეპარტამენტში. ამის შესახებ Medical News Today-ს განუცხადა იაპონიის შიბაურას ტექნოლოგიურ ინსტიტუტში ბიომეცნიერებამ და ინჟინერიამ.
იმის გასარკვევად, თუ როგორ მუშაობს ეს, ოსაკაბემ ხელმძღვანელობდა ახალ კვლევას, რომელიც ფოკუსირებულია პოლიფენოლების სიმწარესა და გლუკოზის ტოლერანტობას შორის ურთიერთობაზე.
მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ პოლიფენოლით გამოწვეული T2R-ის გააქტიურება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში იწვევს ჰორმონების სეკრეციას, რომლებიც ხელს უწყობენ მადის და სისხლში შაქრის რეგულირებას, მათ შორის გლუკაგონის მსგავსი პეპტიდ-1 (GLP-1) სანდო წყარო.
მეცნიერები თვლიან, რომ პოლიფენოლებით გამოწვეულ კუჭ-ნაწლავის ჰორმონებს შეუძლიათ შეამცირონ ადამიანებში სიმსუქნის და ტიპი 2 დიაბეტის რისკი.
პოლიფენოლებისა და დიაბეტის რისკი
მათი კვლევის საშუალებით ოსაკაბეს და მის გუნდს სურდათ უკეთ გაეგოთ კავშირი პოლიფენოლებს, T2R კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში და ჯანმრთელობის პოტენციურ სარგებელს შორის.
წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ პოლიფენოლებს შეუძლიათ შეამცირონ ადამიანებში ტიპი 2 დიაბეტის და სიმსუქნის რისკი. კოლორექტალური კიბო სანდო წყარო.
„მიუხედავად მათი ცუდი შეწოვისა, არსებობს ცნობები, რომ პოლიფენოლები აუმჯობესებენ გლუკოზის ტოლერანტობას“, – თქვა ოსაკაბემ პრესრელიზში. „ჩვენ ვიკვლევთ კავშირს პოლიფენოლის მიღებასა და ტიპი 2 დიაბეტის რისკს შორის, რადგან ამ სასარგებლო ეფექტის მექანიზმი ჯერ კიდევ უცნობია.
მათი კვლევის შედეგად მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ პოლიფენოლით გამოწვეული T2R-ის გააქტიურება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში იწვევს კუჭ-ნაწლავის ჰორმონების სეკრეციას, მათ შორის ქოლეცისტოკინინის (CCK) სანდო წყაროს და ინკრეტინების, როგორიცაა GLP-1.
ცნობილია, რომ ორივე CCK და GLP-1 ხელს უწყობს მადის შემცირებას და სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას.
არსებული GLP-1 წამლების ჩანაცვლების პოტენციალი
ოსაკაბემ თქვა, რომ მკვლევრებისთვის მნიშვნელოვანია განაგრძონ სისხლში შაქრის დონის და მადის რეგულირების ახალი გზების მოძიება, რათა დაეხმარონ ისეთი პირობების წინააღმდეგ ბრძოლას, როგორიცაა ტიპი 2 დიაბეტი და სიმსუქნე, რადგან მედიკამენტებს, რომლებიც ამჟამად გამოიყენება დიაბეტის სამკურნალოდ ბევრჯერ აქვთ გვერდითი მოვლენები და არ არსებობს წამლები, რომლებიც შეიძლება გამოყენებულ იქნას პრევენციულად მოსახლეობის მიერ.
„ტიპი 2 დიაბეტი იწვევს გლუკოზის ტოლერანტობის დაქვეითებას, მაგრამ რეცეპტორების აგონისტები კუჭ-ნაწლავის ჰორმონის GLP-1-ისთვის, რომელიც ამჟამად გამოიყენება კლინიკურ პრაქტიკაში, მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს ამას“, – განმარტა მან.
„მათ ასევე ძალადობენ მადის დათრგუნვით სიმსუქნის პროფილაქტიკაში მათი ეფექტის გამო. ამ წამლებს ყოველთვის აქვთ გვერდითი მოვლენები და, შესაბამისად, სარისკო არჩევანია ფართო პოპულაციის მიერ სიმსუქნისა და დიაბეტის პროფილაქტიკისთვის“, – განაგრძო მან.