„ჩვენი ბევრი პრობლემა მომდინარეობს კუჭის მჟავას დაბალი რაოდენობისგან! (hypochlorhydria)
კუჭის მჟავას არაადეკვატური დონე ასოცირდება ჯანმრთელობის რიგ დაავადებებთან, მათ შორის:
კუჭის აშლილობა (დიარეა)
გულისრევა
მჟავას რეფლუქსი
გულძმარვა
კანის პრობლემები (აკნე, ეგზემა, ფსორიაზი, როზაცეა, პერიორალური დერმატიტი)
ოსტეოპოროზი
ნაწლავის გაჟონვის სინდრომი (როცა ნაწლავის ჯედელი ატარებს მავნე ნივთიერებებსაც და ხვდებიან სისხლში)
შაქრიანი დიაბეტი
კიბო
ასთმა
რევმატოიდული ართრიტი
წვრილი ნაწლავის ბაქტერიების გადაჭარბებული ზრდა (SIBO)
ჰიპოქლორჰიდრიის დაუყოვნებელი სიმპტომებია:
Მუცლის ტკივილი
მეტწორიზმი
დიარეა
კონსტიპაცია (ყავზობა, შეკრულიბა)
მოუნელებელი საკვები ფეკალიუმში
რეფლუქსი
გულძმარვა
გახანგრძლივებულმა ჰიპოქლორჰიდრიამ შეიძლება გამოიწვიოს :
მტვრევადი ფრჩხილები
Თმის ცვენა
სიფერმკრთალე
დაღლილობა
სისუსტე
დაბუჟება ან ჩხვლეტა ხელებსა და ფეხებში
Მეხსიერების დაკარგვა
თავის ტკივილი
ინფექცია
ცუდი სუნი
მშრალი კანი
ვიტამინ B12-ის დეფიციტი
ანემია
კუჭის მჟავა აუცილებელია ცილის, ვიტამინის B12-ისა და რამდენიმე მინერალის მონელებისა და შეწოვისთვის. ცილის და ვიტამინის B12 დეფიციტი იწვევს რკინადეფიციტურ ანემიას , ასევე B12 დეფიციტურ ანემიას , რაც გავლენას ახდენს თქვენს ნერვულ სისტემაზეც. კალციუმის და მაგნიუმის ნაკლებობა იწვევს ოსტეოპოროზის განვითარებას.
კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში მოუნელებელი საკვები მოკლევადიან პერიოდში იწვევს არასასიამოვნო კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სიმპტომებს და უფრო სერიოზულ პრობლემებს იწვევს გრძელვადიან პერსპექტივაში.
მაგალითად, საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში დუღილისთვის დარჩენილი დაუმუშავებელი საკვები შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავის ბაქტერიების გადაჭარბებული ზრდა წვრილ ნაწლავში (SIBO). კუჭის დაბალი მჟავიანობა ასევე დაუცველს გტოვებთ სხვა საერთო ბაქტერიების, მათ შორის H. pylori-ისგან, ქრონიკულ გასტრიტიტის და პეპტიური წყლულოვან დაავადებასთან დაკავშირებული გადაჭარბებული რისკისგან.
რა განსხვავებაა ჰიპოქლორჰიდრიასა და ჰიპერქლორჰიდრიას შორის?
“ჰიპო-” ნიშნავს “დაბალს”. “ჰიპერ-” ნიშნავს “მაღალს”. ჰიპოქლორჰიდრია ნიშნავს, რომ თქვენი კუჭი არ აწარმოებს საკმარის ჰიდროქლორინის მჟავას.
ჰიპერქლორჰიდრია ნიშნავს, რომ ის ძალიან ბევრს გამოიმუშავებს.
შეერთებულ შტატებში ადამიანები ყველაზე ხშირად თავიანთ საჭმლის მომნელებელ პრობლემებს ჰიპერქლორჰიდრიას მიაწერენ და ხშირად იყენებენ მედიკამენტებს კუჭის მჟავიანობის დასათრგუნად.
მაგრამ სინამდვილეში, ქრონიკული მჟავას რეფლუქსის , ლარინგოფარინგეალური რეფლუქსის ან გულძმარვის სიმპტომები ასევე შეიძლება გამოწვეული იყოს ჰიპოქლორჰიდრიით!
კუჭის მჟავის ნაკლებობის გამო ცუდად მონელებამ შეიძლება წარმოქმნას გაზის ბუშტები (ჭარბი აირები) რომლებიც ამოდის თქვენს საყლაპავში და ყელში და თან ატარებს კუჭის მჟავას. ყელში მჟავის კვალიც კი შეიძლება მკვეთრად იყოს.
კუჭის დაბალი მჟავიანობის გამომწვევი მრავალი ფაქტორი არსებობს. სტრესი და არასწორი კვება არის ორი ყველაზე გავრცელებული მიზეზი, რამაც შეიძლება პირდაპირ იმოქმედოს საჭმლის მონელების პროცესზე.
სხვა ფაქტორები, რომლებმაც შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის მჟავიანობის დაქვეითება, არის:
ძალიან სწრაფად ჭამა
შაქრის დიდი რაოდენობით მიღება
თუთიის დეფიციტი
ასაკი
ანტაციდური მედიკამენტები და სხვა მედიკამენტები
საკვებისადმი მგრძნობელობა ან ალერგია
ინფექცია
ქრონიკული დაავადება
ხანგრძლივმა (ქრონიკულმა) სტრესმა შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის მჟავიანობის დაქვეითება!
Helicobacter pylori-ის ინფექცია არის ბაქტერიის ტიპი, რომელიც ხშირად იწვევს კუჭის წყლულს. H. pylori შეიძლება იყოს ძირითადი რისკფაქტორი კუჭის დაბალ მჟავიანობაში.
მოწევა და სასმელი. სიგარეტის მოწევამ და ალკოჰოლის დალევამ შეიძლება შეამციროს თქვენს ორგანიზმში საკვები ნივთიერებები. ამან შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის მჟავიანობის შემცირება.
ატროფიული გასტრიტი. ყველაზე გავრცელებული მიზეზი არის მდგომარეობა, რომელსაც ეწოდება ატროფიული გასტრიტი, როდესაც უჯრედები, რომლებიც გამოყოფენ კუჭის წვენს, ატროფირდებიან და წყვეტენ მუშაობას. ატროფიული გასტრიტი არის კუჭის ქრონიკული ანთების (გასტრიტის) საბოლოო შედეგი. ქრონიკული გასტრიტი შეიძლება გამოწვეული იყოს სხვადასხვა ფაქტორებით, მათ შორის ბაქტერიული ინფექციით ( H. Pylori ), ალკოჰოლიზმით და აუტოიმუნური დაავადებით .
H. pylori ინფექცია . ეს საერთო ბაქტერიული ინფექცია აშშ-ში დაახლოებით ნახევარს აწუხებს. ზოგიერთ ადამიანში H. pylori არ იწვევს სიმპტომებს, მაგრამ მას შეუძლია საბოლოოდ შეამციროს კუჭის მჟავიანობა. ბედის ირონიით, დაბალმა კუჭის მჟავიანობამ ასევე შეიძლება დაუშვას H. pylori-ით ინფიცირება.
მჟავიანობის შემამცირებელი მედიკამენტები . ანტაციდების, H2 რეცეპტორების ბლოკატორების და განსაკუთრებით პროტონული ტუმბოს ინჰიბიტორების (PPI) ქრონიკულმა გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის მჟავიანობის დაქვეითება.
PPIs (ომეპრაზოლი,პანტოპრაზოლი, ლანსოპრაზოლი და ა.შ) თავდაპირველად დამტკიცებული იყო მხოლოდ მოკლევადიანი გამოყენებისთვის, მაგრამ ახლა ისინი ჩვეულებრივ ზედმეტად ინიშნება და გამოიყენება ქრონიკული სიმპტომების სამკურნალოდ, როგორიცაა GERD (გასტროზოფაგური რეფლუქსი) და გულძმარვა. საბოლოოდ, მათ შეუძლიათ კუჭში მჟავა-გამომყოფი ჯირკვლების მუშაობის შეწყვეტა.
ამ პრობლემების მოგვარებამ შეიძლება არა მხოლოდ გაზარდოს და ნორმალიზდეს თქვენი კუჭის მჟავის დონე, არამედ გააუმჯობესოს საჭმლის მომნელებელი ჯანმრთელობა და შეამციროს სტრესი თქვენს სხეულზე.
მარტივად ხდება ამის დიაგნოსტირება და მოგვარება და ეს და ასეტი მსგავსი შემთხვევები, მხედველობაში უნდა იყოს მიღებული სხვა და სხვა ხანგრძლივი და შემაწუხებელი დაავადებების მკურნალობისას“
თორნიკე ნონიაშვილი
#datashvil #drpkhakadze #sheniganatleba #sheniambebi #sheniekimi
მასალის გამოყენების პირობები