შაბათი, აპრილი 19, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარისაზოგადოებარატომ აქვს კვერცხს წითელი წერტილი?

რატომ აქვს კვერცხს წითელი წერტილი?

რატომ აქვს კვერცხს წითელი წერტილი?

„ალბათ ერთხელ მაინც გაგიტეხავთ კვერცხი და გულში შენიშნეთ პატარა წითელი წერტილი ან ლაქა.
ამას თან მოჰყვება შეკითხვა — გაფუჭებულია? სახიფათოა? გადავაგდო? მოდი, ერთად გავარკვიოთ.
რა არის ეს წითელი წერტილი?
ეს წერტილი არ ნიშნავს, რომ კვერცხი განაყოფიერებულია ან რომ იქ უკვე ნაშიერი ვითარდებოდა. ეს უბრალოდ პატარა სისხლძარღვია, რომელიც კვერცხის ფორმირების დროს ქათამს დაეწყვიტა.
ასეთ ლაქებს უწოდებენ სისხლის ლაქებს (blood spots) და ისინი სრულიად ბუნებრივი მოვლენაა.
განაპირობებს ეს კვერცხის ხარისხს?
არა! კვერცხი ასეთ შემთხვევაშიც სრულად ვარგისია საკვებად — თუ არ აქვს დამახასიათებელი ცუდი სუნი, უცნაური ტექსტურა ან ფერი. სისხლის წერტილი შეიძლება ჩანგლით ან კოვზით მარტივად ამოიღოთ, თუ ვიზუალურად გაწუხებთ.
რის გამო ჩნდება ეს წერტილები?
სისხლის ლაქები ჩნდება კვერცხის ფორმირების პროცესში, როდესაც პატარა სისხლძარღვი იხლიჩება. ეს ხშირად ხდება ახალგაზრდა ქათმებში, ან სტრესულ გარემო პირობებში.
მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ:
• ეს ლაქა არ წარმოადგენს მიკრობულ საფრთხეს.
• კვერცხის გადაგდება აუცილებელი არ არის.
• ასეთი კვერცხი უსაფრთხოა მოხმარებისთვის.
• თუ მაინც გეჩვენება საეჭვო — შენს ყნოსვას და დაკვირვებას ენდე“ – აცხადებს სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ირაკლი არაბული
author avatar
SheniAmbebi.ge
#drpkhakadze
  შრომის ინსპექციის სამსახური ახალ რეგლამენტზე მუშაობს
მსგავსი პოსტები
[fetch_posts]
- Advertisement -spot_img

ხშირად ნახვადი