არსებობს გარკვეული პროდუქტები, რომელთა რეგულარული და ხანგრძლივი მიღებამ შესაძლოა კიბოს რისკი გაზარდოს.
1. პროცესირებული ხორცი
მაგალითები: ძეხვი, ბეკონი, ჰოთ-დოგი, შებოლილი ხორცი.
2. წითელი ხორცი
მაგალითები: საქონლის ხორცი, ცხვრის ხორცი, ღორის ხორცი.
დიდი რაოდენობით წითელი ხორცის რეგულარული მოხმარება შეიძლება გაზარდოს კოლორექტალური და პანკრეასის კიბოს რისკი.
3. შაქრის შემცველი საკვები და სასმელი
მაგალითები: გაზიანი სასმელები, ტკბილეული, თეთრი ფქვილის დესერტები.
ზედმეტი შაქრის მიღება დაკავშირებულია სიმსუქნესთან, რაც თავის მხრივ სხვადასხვა ტიპის კიბოს განვითარების რისკს ზრდის.
4. ნახშირწყლები
მაგალითები: თეთრი პური, მაკარონი, ტკბილი ბურღულეული.
ასეთი პროდუქტები ზრდიან სისხლში შაქრის დონეს და ინსულინის კონცენტრაციას, რამაც შეიძლება კიბოს უჯრედების გაზრდას შეუწყოს ხელი.
5. ალკოჰოლი
ალკოჰოლის რეგულარული და ჭარბი მოხმარებამ შესაძლოა გაზარდოს კიბოს რისკი. ალკოჰოლი აზიანებს უჯრედებს და ზრდის ანთების პროცესებს ორგანიზმში.
მასალის გამოყენების პირობები