პარასკევი, ოქტომბერი 3, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარისაზოგადოებაბადრიჯანი – მისი ღირსება მხოლოდ საუკეთესო გემოთი როდი შემოიფარგლება, იგი შეიცავს B...

ბადრიჯანი – მისი ღირსება მხოლოდ საუკეთესო გემოთი როდი შემოიფარგლება, იგი შეიცავს B ჯგუფისა და С ვიტამინებს, კაროტინს, დიდი რაოდენობით კალიუმის, კალციუმის, ფოსფორის მარილებსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს

ბადრიჯანი – მისი ღირსება მხოლოდ საუკეთესო გემოთი როდი შემოიფარგლება, იგი შეიცავს B ჯგუფისა და С ვიტამინებს, კაროტინს, დიდი რაოდენობით კალიუმის, კალციუმის, ფოსფორის მარილებსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს.

ბადრიჯანი სუბტროპიკული კულტურაა, რო­მლის სამშობლოდ სამხრეთ-აღმოსავლეთ ინ­დოეთს მიიჩნევენ. შეიცავს B ჯგუფისა და С ვიტამინებს, კაროტინს, დიდი რაოდენობით კალიუმის, კალციუმის, ფოსფორის მარილებსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს

ლიტერატურაში არსებუ­ლი ცნობების თანახმად მისი მასობ­რივი გავ­რცელება XVI საუკუნიდან იწყება. საქართველოში მისი კულტურა გაცილებით ადრე ყოფილა ცნობილი. აკადემიკოსი ივანე ჯავახიშვილი აღნიშნავს, რომ ბადრიჯანი მოხსენიებულია XII საუკუნის ქართულ მწერლობაში, რაც იმას ნიშნავს, რომ ქართველებს მისი მოვლა-მოყვანა ადრეც სცოდნიათ, გამოყენება კიდევ უკეთესად: იყენებენ შემწვარს, მოხარშულს, აჯაფსან­დალში, ნიგვზითა და სანელებლებით ამზადებენ ბადრიჯნის საცივს, ხარშავენ მურაბას, ამწნილებენ, ახმობენ და მარაგად ინახავენ. საკონსერვო წარმოებაში ბადრიჯნისგან ამზადებენ ფარშირებულ, დამარილებულ ნაწარმს და, რაც მთავარია, ე.წ. ხიზილალას.
მისი ღირსება მხოლოდ საუკეთესო გემოთი როდი შემოიფარგლება, იგი შეიცავს B ჯგუფისა და С ვიტამინებს, კაროტინს, დიდი რაოდენობით კალიუმის, კალციუმის, ფოსფორის მარილებსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს.
რაც შეეხება ბადრიჯნის სამკურნალო თვი­სებებს, იგი აქვეითებს ქოლესტერინის რაოდენობას სისხლში, რაც ათეროსკლეროზის განვითარებას აფერხებს. საუკეთესო საკვებია მათ­თვის, ვისაც ქრონიკული შეკრულობა აწუხებს.
ბადრიჯნის კულტურა, პამიდვრის მსგავ­სად, წინასწარ გამოყვანილი ჩითილებით მოჰყავთ. ჩითილების გამოყვანა უმჯობესია კვალსათბურებში, მცირე რაოდენობით კი შესაძლებელია ოჯახის პირობებშიც. 50 სმ სიგრძის, 40 სმ სიგა­ნისა და 15სმ სიღრმის ყუთში ჩაყარეთ ჰუმუსით მდიდარი მიწისა და ნაკელის ნარევი 1:1, ზედაპირი მოასწორეთ. დახაზეთ 6 სმ სიგანის და 2-3 სმ სიღრმის კვლები, ჩათესეთ თესლი, მოაყარეთ გაცრილი ნიადაგი, მსუბუქად დატკეპნეთ და მორწყეთ ძალიან წმინდა სარწყავით. აღმონაცენები რომ დამსხვილდება, ჩარგეთ 7-8 სმ დიამეტრის ტორფის ქოთნებში. ამ მიზნით შე­იძლება მაწვნისა და არაჟნის ძირგახვრეტილი ქილების გამოყენებაც.
ასე გამოყვანილი ჩითილები გადარგეთ ღია გრუნტში აპრილ-მაისში. როცა ნაყოფი გამოინასკვება, მცენარეზე დატოვეთ 5-6 ცალი, დანარჩენი ყვავილები კი შეაცალეთ, მაშინ მსხვილ, კარგად განვითარებულ ნაყოფს მოკრეფთ.
საქართველოში გავრცელებული ჯიშებია:
1. გარდაბნული – ფართოდ გავრცელებული ადგილობრივი ქართული ჯიშია.
2. ბულგარული 014 – გამოყვანილია ბირიუჩეკუტის სასელექციო სადგურში.
3. შავგვრემანი – გამოყვანილია ქუთაისის სასელექციო სადგურში.

  იცოდი, რომ საქართველოში არსებობს სოფელი, სადაც ადამიანები 100 წელზე მეტს ცოცხლობენ? დააკლიკე და გაიგე რატომ!

კიტრი – მოსავლის მიღებას ბევრი წი­ნაღობა ახლავს, მათ შორის რადიაცია, მავნებლები და სოკოვანი დაავადებები. მაგრამ თუ შესაბამის პირობებს დავიცავთ, აუცილებლად კარგ მოსავალს მივიღებთ

წყარო: ნიკოლოზ იოსებიძე, ყველაფერი საოჯახო მეურნეობის შესახებ (გამომცემლობა პალიტრა L)

SheniAmbebi.gehttps://www.sheniambebi.ge
დამოუკიდებელი, აპოლიტიკური და ნეიტრალური მედია — ფაქტებზე დაფუძნებული სანდო ინფორმაცია. შენთვის და შენი საქართველოსთვის. #აქხარისხია #drpkhakadze #sheniambebi
მსგავსი პოსტები
[fetch_posts]
- Advertisement -spot_img

ხშირად ნახვადი