მიკროტალღური ღუმელი
ბევრ ოჯახში მიკროტალღური ღუმელი ყოველდღიური ცხოვრების ნაწილია – ვათბობთ სუპს, პიცას, წყალს… მაგრამ იცი თუ არა, რომ პლასტმასის ჭურჭლით გათბობა შეიძლება სერიოზულ რისკს უქმნიდეს შენს ჯანმრთელობას?
რა ხდება მიკროტალღაში პლასტმასის გაცხელებისას?
როდესაც პლასტმასა გაცხელდება, მასში არსებული ქიმიკატები – მაგალითად, ბისფენოლი A (BPA) ან ფტალატები – შეიძლება გაიხსნას და გადავიდეს საკვებში. ეს ნივთიერებები შესაძლოა უკავშირდებოდეს:
- ჰორმონალურ დარღვევებს
- ნერვული სისტემის დაზიანებას
- იმუნური სისტემის დაქვეითებას
- ბავშვებში განვითარების შეფერხებას
ყველა პლასტმასი საშიშია?
არა, ყველა არა – მაგრამ ბევრი “უსაფრთხო” ნიშნით გამოშვებული პლასტმასაც კი შეიძლება შეიცავდეს ტოქსიკურ ელემენტებს, განსაკუთრებით თუ ის მოძველებულია ან დაბალი ხარისხისაა. ყველაზე სახიფათოა:
- ერთჯერადი პლასტმასის ყუთები
- პლასტმასის წყლის ბოთლები
- საკვების შესანახი იაფი კონტეინერები
როგორ დავიცვათ თავი?
- არასდროს გააცხელო საკვები პლასტმასის ჭურჭელში
- გამოიყენე მინის ან კერამიკული ჭურჭელი
- ყურადღება მიაქციე “Microwave safe” ნიშნულს
- არ გააცხელო ზეთიანი ან ცხიმიანი კერძი პლასტმასაში – ტოქსინების გამოყოფა იზრდება
დასკვნა
მიკროტალღური ღუმელი შეიძლება მოხერხებული იყოს, მაგრამ მისი არასწორი გამოყენება ჯანმრთელობაზე ცუდად აისახოს. სჯობს გქონდეს უსაფრთხო ჭურჭელი და გაათბო საკვები ისე, რომ ოჯახი არ დააყენო საფრთხის წინაშე.