ხუთშაბათი, მაისი 15, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარირჩევებისააღდგომო პასკის რეცეპტები კუთხეების მიხედვით – ტრადიციები, რომლებსაც დრო ვერ ერევა!

სააღდგომო პასკის რეცეპტები კუთხეების მიხედვით – ტრადიციები, რომლებსაც დრო ვერ ერევა!

 სააღდგომო პასკის რეცეპტები საქართველოს კუთხეების მიხედვით.

სააღდგომო პასკას საქართველოს სხვადასხვა კუთხეში სხვადასხვანაირად ამზადებენ.  – კახური, იმერული, გურული და რაჭული ვერსიები უნიკალურ გემოსა და ტრადიციებს ატარებს.

სააღდგომო პასკის რეცეპტები საქართველოს რეგიონების მიხედვით

სააღდგომო დღესასწაული საქართველოში განსაკუთრებული რიტუალებითა და ტრადიციებით აღინიშნება. ამ დღის ერთ-ერთი მთავარი სიმბოლოა სააღდგომო პასკა, რომელიც თითქმის ყველა ოჯახში მზადდება. თუმცა, საქართველოს რეგიონებში პასკის მომზადებას განსხვავებული ხერხები და ინგრედიენტები ახასიათებს. მოდი, გადავხედოთ რამდენიმე საინტერესო ვერსიას.სააღდგომო

კახური პასკა – მდიდრული და არომატული

კახეთში პასკა განსაკუთრებული სიფუმფულითა და არომატით გამოირჩევა. კახურ პასკას თბილი რძე, ბევრი კარაქი, კვერცხი, შაქარი და საფუარი ემატება. კახური პასკის თავისებურება ჩირისა და მუსკატის თხილის დამატებაა. ხშირად ცომში ურევენ ცოტაოდენ ღვინოსაც, რაც პასკას გამორჩეულ გემოს აძლევს.

იმერული პასკა – ტკბილი და კლასიკური

იმერეთში ტრადიციული პასკა შედარებით მარტივია, თუმცა ძალიან გემრიელი. ცომი მზადდება რძით, საფუარითა და კვერცხით. ზოგ ოჯახში შაქრის გარდა დამატებით თაფლსაც იყენებენ. პასკას ასხამენ კვერცხის გულითა და შაქრით გაკეთებულ  გლაზურას და ზედ ხშირად მოაყრიან შაქრის ფერად მარცვლებს.

გურული პასკა – ჩურჩხელას ელემენტებით

გურული პასკა გამორჩეულია თავისი გამორჩეული არომატით. ცომში უმატებენ ცოტაოდენ დარიჩინს და მიხაკს, ხოლო შიგნით ხშირად დებენ თხილს, ქიშმიშს ან მოხარშულ ხილს. ზოგ ოჯახში პასკაში წვრილად დაჭრილ ჩურჩხელასაც ურევენ, რაც მას უნიკალურ სითბოსა და გემოს სძენს.

რაჭული პასკა – სოფლური და სურნელოვანი

რაჭაში პასკის მომზადება მჭიდროდ უკავშირდება სოფლის ტრადიციებს. ცომი ძირითადად ხელით იზილება დიდი ხნის განმავლობაში. პასკაში უხვად ამატებენ კვერცხს, კარაქს, თაფლს და ჩირს. ზოგჯერ ზემოდან უშაქრო გლაზურასაც უსვამენ და ბუნებრივი ყვავილების ფურცლებით რთავენ.

ქართულ კულტურაში სააღდგომო პასკა არამხოლოდ ტკბილეულია, არამედ სულიერი ტრადიციის ნაწილიც. საქართველოს თითოეულ რეგიონს თავისი უნიკალური პასკის რეცეპტი აქვს, რომელიც გადმოცემით თაობიდან თაობას გადაეცემა. თუ გსურს სააღდგომოდ რაღაც განსაკუთრებული მოამზადო, სცადე ერთ-ერთი რეგიონული რეცეპტი და აღმოაჩინე ქართული კულინარიული მრავალფეროვნება.

 

author avatar
SheniAmbebi.ge
#drpkhakadze
მსგავსი პოსტები
[fetch_posts]
- Advertisement -spot_img

ხშირად ნახვადი