რომელი ხილი რა რაოდენობის შაქარს შეიცავს?
„რომელ ხილშია შაქარი მეტი რაოდენობით?– ამ თემაზე თავაზობთ ექიმ ზაზა თელიას პოსტს
მაღალი შემცველობით:
1. ერთი მანგო – 45 გრამი შაქარი
2. 1 ჭიქა (ანუ 128 გრამი) ყურძენი – 23 გრამი შაქარი
3. 1 ჭიქა ბალი – 18 გრამი შაქარი
4. 1 საშუალო ზომის მსხალი – 17 გრამი შაქარი
5. 1 საშუალო ზომის საზამთროს ნაჭერი – 17 გრამი
6. 1 საშუალო ზომის ბანანი – 14 გრამი შაქარი
დაბალი შემცველობით:
7. 1 ჭიქა მარწყვი – 7 გრამი შაქარი
8. 1 ცალი ავოკადო – 0.5 გრამი შაქარი
9. 1 ჭიქა ჟოლო – 5 გრამი შაქარი
10. ნახევარი, გაჭრილი (64 გრამი) ვაშლი – 5.7 გრამი შაქარი
11. გაჭრილი ფორთოხალი – 8.4 გრამი
12. ნახევარი ჭიქა მაყვალი – 3.5 გრამი შაქარი
13. გაჭრილი კივი – 8.1 გრამი შაქარი
RDA-ის მიხედვით დღიური ნახშირწყლების მიღების ნორმა ორივე სქესის, არასპორტსმენი, ჯანმრთელი, ნორმალური წონის (BMI – 18-24.9) ადამიანისთვის არის – 130 გრამი დღეში,“ – წერს ზაზა თელია.