ჰეპატიტი E

0
22

ჰეპატიტი Е – ღვიძლის ვირუსული დაავადება  ფეკალურ-ორალური დასნეულების მექანიზმით, რომელიც მიდრეკილია ეპიდემიური გავრცელებისკენ, კეთილთვისებიანი მიმდინარეობით. მსოფლიოში ყოველწლიურად  ჰეპატიტი Е-ს 20 მლნ შემთხვევა ფიქსირდება.
 
მიზეზები
დაავადების ძირითადი მიზეზებია:
·         საკვებში დაბინძურებული პროდუქტების, წყლის გამოყენება;
·         დაავადებული ადამიანთან საერთო ჭურჭლის, აბაზანის და სხვა ნივთების გამოყენება;
·         დაავადებული სისხლის გადასხმა;
·         მუცლადყოფნის პერიოდში დაავადების დედისგან ნაყოფზე გადაცემა.
 
დაავადების სიმპტომები
დაავადებისთვის დამახასიათებელია შემდეგი სახის სიპტომები:
·         დიდი ხნის მანძილზე მაღალი ტემპერატურის ქონა (10 დღემდე);
·         გულის რევა, ღებინება;
·         საერთო სისუსტე;
·         შარდის გამუქება;
·         თვალის კაკლების გაყვითლება, ენის, კანის დახეთქვა;
·         კანის ზედაპირზე სილურჯეების და სისხლჩაქცევების გაჩენა;
·         კალას გაუფერულება;
·         სისხლის წნევის დაცემა.
 
დიაგნოსტიკა
დაავადების დიაგნოსტიკას ატარებს ექიმი-ჰეპათოლოგი და ნიშნავს:
·         ღვიძლის ფიბროსკანირებას;
·         მუცლის ღრუს ულტრა-ბგერით გამოკვლევას;
·         პჯრ-დიაგნოსტიკას (პოლიმერაზულ-ჯაჭვური რეაქცია);
·         იმუნოფერმენტულ ანალიზს;
·         სისხლის ბიოქიმიურ ანალიზს;
·         შარდის საერთო ანალიზს;
·         ღვიძლის ბიოქიმიურ ანალიზს.
 
მკურნალობა
დაავადების მკურნალობა მოიცავს:
·         დეზინტოქსიკაციურ ხსნარებს;
·         გლუკოზისა და ვიტამინების ხსნარებს;
·         იმუნომამოდულირებელ საშუალებებს;
·         სპაზმოლიტიკურ პრეპარატებს;
·         ჰეპატოპროტექტორებს (ღვიძლის უჯრადების დამცავი პრეპარატები);
·         ნაღვლის პრეპარატებს.
 
დიეტა
მკურნალობის პერიოდში ინიშნება დიეტა №5, რომელიც რაციონიდან გამორიცხავს შემდეგ პროდუქტებს:
·         მარცვლეული, პური;
·         ცხიმიანი ხორცი, თევზი, ქათმის ხორცი და მათგან მომზადებული წვნიანები;
·         მოხარშული კვერცხი;
·         მჟაუნა, ხახვი, ისპანახი;
·         ბოლოკი;
·         კონსერვები, შებოლილი და დამარინადებული პროდუქტი;
·         ხილისა და კენკროვანების მჟავე სახეობები;
·         ნაყინი, შოკოლადი;
·         მდგოვი, წიწაკა;
·         კაკაო, მაგარი ყავა;
·         გაზიანი სასმელები;
·         სპირტიანი სასმელები.
რეკომენდირებულია რძის დიეტის დაცვა.
 
საშიშროება
თუ არ მოხდება დაავადების დროულად მკურნალობა, შესაძლოა წარმოიშვას შემდეგი სახის გართულებები:
·         ღვიძლის ციროზი;
·         ღვიძლ-თირკმელების უკმარისობა;
·         სისხლის მიმოქცევის დაქვეითება;
·         შინაგანი ორგანოების სისხლდენა;
·         ტვინის ფუნქციის დარღვევა;
·         ღვიძლის კიბო.
დიდია ლეტალური შედეგის ალბათობა.
 
პროფილაქტიკა
პროფილაქტიკისთვის რეკომენდირებულია:
·         ვაქცინაციის ჩატარება;
·         ექიმ-ჰეპათოლოგთან გამოკვლევის ჩატარება;
·         საკვები პროდუქტების საგულდაგულოდ გარეცხვა, ონკანის წყლის გადადუღება;
·         პირადი ჰიგინის წესების დაცვა.

მასალის გამოყენების პირობები
author avatar
Dr Giorgi Pkhakadze
პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, მედიცინის დოქტორი, საზოგადოებრივი ჯანდაცვის მაგისტრი, ფილოსოფიის მეცნიერებათა დოქტორი ანთროპოლოგიისა და საზოგადოებრივი ჯანდაცვის საკითხებში. “შენი ექიმი"-ს დამფუძნებელი. #drpkhakadze #sheniekimi

დატოვე პასუხი

გთხოვთ, მიუთითოთ თქვენი კომენტარი!
გთხოვთ, შეიყვანოთ თქვენი სახელი აქ