ეროზიული გასტრიტი

0
22

ეროზიული გასტრიტი – დაავადება, რომელსაც ახასიათებს კუჭის ლორწოვანი გარსის დაზიანება შემდგომი ეროზიის განვითარებით.
გამოიყოფა დაავადების შემდეგი ტიპები:
·         მწვავე ეროზიული გასტრიტი – ლორწოვანი გარსის ზედაპირული დაზიანება;
·         ქრონიკული ეროზიული გასტრიტი – ლორწოვანი გარსის ღრმა დაზიანება;
·         ანტრალური ეროზიული გასტრიტი – კუჭის ქვედა მესამედის დაზიანება;
·         რეფლუქს ეროზიული გასტრიტი – მსხვილი დაზიანებული კერების გაჩენა, რაც გამოწვეულია ქსოვილების დათხელებით.

მიზეზები
დაავადება იწვევს კუჭის ლორწოვანი გარსის გაღიზიანებას, რასაც მივყავართ მისი ერთიანობის დარღვევამდე. ეროზიული გასტრიტის მიზეზებია:
·         კუჭ-ნაწლავის ქრონიკული დაავადებები;
·         Helicobacter pylori-ის ბაქტერია;
·         კუჭის დაზიანება (ხშირი წვა, მოწამვლა);
·         მედიკამენტების დიდი ხნით მიღება (ანალგეტიკები, ციტოსტატიკები);
·         ენდოკრინული სისტემის დაავადებები (შაქრიანი დიაბეტი);
·         ონკოლოგიური დაავადებები;
·         ცხელი და ცხარე საჭმლის მიღება;
·         ალკოჰოლის ჭარბი და ხშირი გამოყენება.

სიმპტომები
დაავადებას ახასიათბს შემდეგი სახის სიმპტომები:
·         საკვების შემდეგ და ღამის პერიოდში მუცლის არეში მწვავე ტკივილი;
·         გულძმარვა;
·         მუცლის შებერილობა;
·         გულის რევა, ღებინება;
·         დიარეა სისხლდენით.
დაავადება შეიძლება მიმდინარეობდეს შეუმჩნევლად.

დიაგნოსტიკა
დაავადების მკურნალობის დასადგენად ექიმი-გასტროენტეროლოგი ატარებს შემდეგი სახის გამოკვლევებს:
·         სისხლის საერთო ანალიზს;
·         კუჭის სეკრეციის ანალიზს;
·         კუჭის ლორწოვანის ბიოპსიას;
·         კუჭის ულტრა-ბგერით გამოკვლევას;
·         ეზოფაგოგასტროდუოდენდოსკოპიას;
·         მუცლის ღრუს რენტგენოგრაფიას.

მკურნალობა
დაავადების მკურნალობა მოიცავს:
·         ანტიბიოტიკებს;
·         კუჭის წვენის მჟავიანობის მარეგულირებელ პრეპარატებს;
·         კუჭის ლორწოვანი გარსის აღმდგენ პრეპარატებს;
·         სპეციალური დიეტის დაცვას.

დიეტა
მკურნალობის პერიოდში პაციენტებს ენიშნებათ დიეტა №1, რაც გამორიცხავს რაციონიდან შემდეგ პროდუქტებს:
·         ხორცისა და ბოსტნეულის მსუყე ნახარშებს;
·         ხორცისა და თევზის ცხიმიანი სორტს;
·         კონსერვებს;
·         რძემჟავა პროდუქტებს;
·         მარცვლოვანი და ბუღღულეულის ფაფებს;
·         გაზიან სასმელებს, ჩაის, ყავას, ალკოჰოლს;
·         შოკოლადს, ნაყინს.

საშიშროება
თუ არ მოხდება დაავადების დროული მკურნალობა, შესაძლოა წარმოიშვას ისეთი სახის გართულებები, როგორიცაა:
·         კუჭის სისხლდენა;
·         კუჭის პოლიპები;
·         კუჭის წყლული;
·         კუჭის კიბო.

პროფილაქტიკა
დაავადების პროფილაქტიკისთვის რეკომენდირებულია:
·         დაბალანსებული დიეტის დაცვა;
·         სტრესისათვის თავის არიდება;
·         კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების დროული მკურნალობა;
·         ექიმ-გასტროენტეროლოგთან წელიწადში ორჯერ გასასინჯად მისვლა.

მასალის გამოყენების პირობები
author avatar
Dr Giorgi Pkhakadze
პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, მედიცინის დოქტორი, საზოგადოებრივი ჯანდაცვის მაგისტრი, ფილოსოფიის მეცნიერებათა დოქტორი ანთროპოლოგიისა და საზოგადოებრივი ჯანდაცვის საკითხებში. “შენი ექიმი"-ს დამფუძნებელი. #drpkhakadze #sheniekimi

დატოვე პასუხი

გთხოვთ, მიუთითოთ თქვენი კომენტარი!
გთხოვთ, შეიყვანოთ თქვენი სახელი აქ